Trofej za nejlepší vinařství získal František Mádl

Praha - Vítězem třetího ročníku soutěže Vinařství roku se stal vinař František Mádl z Velkých Bílovic. Výsledky soutěže byly dnes večer vyhlášeny v pražské Lucerně. Kromě odborníků o cenách hlasovala i veřejnost. Její cenu Vindemia publica obdržely Vinné sklepy Valtice.

Do finále Vinařství roku 2011 postoupilo šest účastníků soutěže, vedle vítěze také společnosti Moravíno Valtice, Vinařství Tetur z Velkých Bílovic, Vinařství Volařík Mikulov, Vinné sklepy Valtice, Znovín Znojmo.

Vítěz soutěže František Mádl získal originální bronzovou plaketu, prémii 100 tisíc korun a bude uveden do Síně slávy vinařství ČR zřizované v Národním vinařském centru ve Valticích. „Bylo to ocenění celé dvacetileté práce. Začínali jsme od demižonku a nyní dovážíme víno do gastronomie,“ konstatoval spokojený Mádl. Titul může neomezeně dlouho užívat pro své marketingové účely, bude však muset uvádět, v jakém roce ocenění získal. „Vůbec jsme to nečekali, je to pro nás šok,“ dodal bílovický vinař s tím, že se v poctivé práci pokusí pokračovat.

Vinařství roku se odlišuje od dosavadních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí jednotlivými výrobci vybraná vína. Při soutěži je totiž posuzována celoroční práce podniku, který je navíc hodnocen podle řady kritérií.

Rozhovor s Františkem Mádlem (zdroj: ČT24)

V rámci slavnostního večera dnes byla kromě produkce šesti finalistů představena také stovka nejlepších vín letošního ročníku Salonu vín České republiky. Salon vín ve Valticích na Břeclavsku od roku 2000 provozuje Národní vinařské centrum, které každoročně vybírá stovku nejlepších vín z celé země.

Vydáno pod