Kalousek: Vláda chystá balíček prorůstových opatření

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce do měsíce předložit plán prorůstových opatření. Podle Hospodářských novin (HN) se má skládat z pěti pilířů - efektivnějšího čerpání z evropských fondů, snížení administrativní zátěže podnikatelů, podpory exportu a inovací. Posledním bodem je mobilizace státních aktiv. Plán kabinetu Petra Nečase by měl vyvážit negativní dopady úsporného balíčku. Škrty a vyšší daně by totiž mohly ekonomiku spíš utlumit.

Přestože nechtěl být Kalousek konkrétní, naznačil, že opatření mohou „částečně pomoci nastartovat například export do jiných částí světa“. Premiér Nečas pak upřesnil, že balík má mít pět pilířů: „Efektivnější čerpání EU fondů, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv.“

Stát chce peníze například z výdělku Lesů ČR

Například mobilizace státních aktiv se má týkat především Lesů ČR. Přestože firma, která spravuje státní lesy, vydělává několik miliard ročně, vláda se k nim nedostane. Státní podnik totiž nemůže vyplácet dividendu, a právě to se má změnit. Ministerstvo financí už prý počítá s tím, že podnik bude od roku 2013 posílat do rozpočtu čtyři miliardy korun ročně. Ty by se pak mohly použít na dotace pro podnikatele, kteří se věnují biomedicíně nebo nanotechnologiím.

Ministerstvo financí dále chystá i manuál pro úřady, jak investovat do zateplování pomocí metodiky EPC, kdy se náklady firmám postupně splácí z toho, co se díky zateplení ušetří na provozu. Výhodou je, že stát nemusí pak mít peníze v hotovosti a zároveň podpoří ekonomiku.

Vláda ve středu schválila balík úsporných opatření mimo jiné proto, aby se v letech 2013 a 2014 udržel schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Úspory se týkají například zvýšení daní či nižší valorizace důchodů.

Kalousek: Škrty budou trvat déle než tři roky

V rozhovoru pro list Kalousek připustil, že škrty budou mít zřejmě delší než tříletou životnost, jak dosud koaliční vláda tvrdila. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se nebudeme moci vrátit k původnímu valorizačnímu schématu, kdy se důchody zvyšovaly o celou inflaci a třetinu nárůstu reálných mezd. A jsem přesvědčen, že se k tomu nevrátí již žádná vláda,“ míní ministr. Stejně se vyjadřoval o plánovaném zvýšení obou sazeb DPH, podle něj už nižší nebudou.

Podle deníku tak optimistou zůstává jen premiér. „Nemyslím si, že z dočasných opatření budou trvalá,“ prohlásil Nečas.

Vydáno pod