Polsko odmítlo vydat seznam rizikových výrobců potravin

Poznaň - Polsko českým úřadům seznam producentů potravin, kteří používali technickou sůl, nevydá. Rozhodlo o tom polské státní zastupitelství, které takzvanou „solnou aféru“ vyšetřuje. České ministerstvo zemědělství však ještě ve čtvrtek tvrdilo, že polská strana vydání seznamu přislíbila.

Firmy zapletené v Polsku do solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a zřejmě i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není pro lidské zdraví nebezpečná. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace. 

„Na státní zastupitelství v Poznani se žádný představitel české strany neobrátil a nepožadoval žádné údaje. Státní zastupitelství v současném stádiu vyšetřování nepředpokládá, že by komukoliv předávalo materiály,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Magdalena Mazurová-Prusová. V uplynulých dnech ve Varšavě o celém problému jednala česká delegace. Polské ministerstvo zemědělství však odmítlo, že by Češi při těchto jednáních získali příslib, že seznam producentů potravin s technickou solí dostanou.

Česko žádalo informace o výrobcích s technickou solí od začátku března. Na nedostatky v informování o celé kauze z polské strany poukazovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už dříve. Česko nemohlo ani zakázat dovoz polských výrobků na tuzemský trh, SZPI pouze nechala zkontrolovat vzorky polských výrobků.

Od začátku března tak české úřady z obchodů odebraly 90 vzorků. Buďto kontrolovali přímo sůl, nebo výrobky, kde je jí poměrně dost - především v oboru pekařství a uzenin. Zkoumala se hlavně přítomnost těžkých kovů, jako olovo, rtuť a kadmium, a polyaromatických uhlovodíků. Výsledky ale zatím alarm nespouštějí. „Nic z těch provedených analýz nevybočuje z normálu a nenaznačuje, že by tam ta kontaminace byla,“ uklidňuje ředitel inspektorátu SZPI Petr Cuhra. I přesto ale bude veterinární správa v testech pokračovat.

Sůl
Zdroj: ČT24/Stippy.com