Bernanke: Fed v krizi zvolil nejlepší ze špatných možností

New York - Americká centrální banka (Fed) neměla během finanční krize příliš možností, jak reagovat na chaos v bankovním systému. Pomoc největším komerčním bankám v průběhu roku 2008 tak byla nejlepší ze špatných řešení. Dnes to uvedl šéf Fedu Ben Bernanke na konferenci o financích a možnostech řešení finanční krize.

Největší kritiku sklízí Fed za to, že z peněz daňových poplatníků napumpoval miliardy dolarů do obří americké pojišťovny American International Group (AIG). Bernanke tento postup opět obhajoval a postavil se i za pomoc, kterou Fed poskytl s organizací prodeje investiční banky Bear Stearns. Bernanke sice připouští, že Fed tehdy hodně zariskoval, upozorňuje ale, že za miliardy dolarů, které centrální banka poskytla ve formě půjček, dostala rovněž adekvátní zajištění. Zdůraznil přitom, že daňoví poplatníci na těchto transakcích neprodělali.  

Bernanke: V současnosti už můžeme problémy řešit lépe

Bernanke je přesvědčen, že Fed i další regulační orgány v USA jsou teď na krizi mnohem lépe připraveny. Přispěl k tomu prý Kongres, který v roce 2010 schválil rozsáhlou změnu regulace finančního sektoru. „Reakce Fedu na kolaps či téměř kolaps mnoha systémově důležitých firem byl odrazem té nejlepší ze špatných možností. Alespoň vzhledem k absenci právního rámce, který by upravoval, jak činnost takových firem během krize ukončit spořádaným způsobem. Takový rámec teď máme,“ poznamenal Bernanke v projevu. 

Fed
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Kritici jsou však přesvědčeni, že Fed neměl finanční instituce zachraňovat, ale nechat je padnout. Záchranou prý jen vyslal zprávu, že když se banky dostanou kvůli riskantním transakcím do problémů a jsou přitom systémově důležité, vláda jim pomůže. Díky změně regulace má ale Fed podle svého šéfa nové pravomoci a dnes už může nechat zavřít jakoukoliv banku, aniž by ohrozil fungování celého finančního systému.

K současnému stavu ekonomiky se Bernanke na konferenci nevyjádřil a nic neřekl ani k politice Fedu na podporu hospodářského růstu. Zdůraznil ale, že regulační povinnosti Fedu jsou stejně důležité, jako jeho základní mise pečovat o vyrovnané ceny a zdravý trh práce.