SZPI nařídila stažení polských kvašených okurek a kysaného zelí

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky obsahují kyselinu mravenčí, která je v Česku v potravinářství zakázána. Používá se jako konzervant například pro krmiva hospodářských zvířat.

Nedovolenou látku objevili inspektoři ve výrobku Kvašené okurky v slano-kyselém nálevu, v balení 650g označeném datem použitelnosti do 28. května. Výrobcem je firma Przedsiebiorstwo Produkcyjno - Handlowe „JARYS“ Jan Micyk. Rozbor ukázal, že v odebraném vzorku se nacházelo 710 miligramů kyseliny mravenčí na kilogram. 

Stejný polský výrobce podle zjištění SZPI na trh dodal i závadné Kysané zelí ve slaném nálevu, a to v kilogramovém balení. Povinnost stažení z trhu se vztahuje na šarži označenou dobou použitelnosti do 30. dubna. Zelí obsahovalo 1 780 miligramů na kilogram nedovolené kyseliny mravenčí. „Výrobky byly vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě,“ uvedla SZPI.  

Zakázané zelí z Polska
Zdroj: ČT24/szpi.cz

SZPI nechala výrobky stáhnout několik měsíců po polském skandálu s technickou solí. Vyšlo najevo, že někteří polští potravináři používali při výrobě potravin výrazně levnější sůl určenou k posypu silnic. Na počátku dubna SZPI informovala, že Poláci z trhu potraviny obsahující technickou sůl stáhli. Kritizovala je však za to, že ostatním zemím EU nedali o těchto výrobcích informaci.