Zájem středoškoláků o taneční klesá

Praha - V tanečních školách letošní sezóna sotva skončila a už se otevírají zápisy na tu další. Zájem naučit se alespoň základní kroky společenských tanců mají desítky tisíc středoškoláků. Jejich počet ale rok od roku klesá. Jiným druhům zábavy totiž taneční parket konkuruje čím dál tím obtížněji. Navíc řadu mladých tanečníků může odradit od tančeních také cena.

Podle majitelů a ředitelů tanečních škol klesl v posledních letech zájem stedoškoláků o taneční o 20 až 30 procent. „Problém je, že středoškoláků je málo, což je vidět i na středních školách, kde v ročnících je méně dětí,“ upozornil taneční mistr Jiří Plamínek. Tradičně se v kurzech učí standardní a latinskoamerické tance. Současným trendům se přizpůsobuje hlavně výběr hudby. Oblíbené jsou taky tance, typické pro české prostředí.

Kurzy jsou nejdražší pro dívky, které chtějí tančit v Praze. Ty zaplatí zhruba 4 tisíce korun, jejich partnerům stačí poloviční obnos. A za dva tisíce můžou do tanečních chodit i středoškoláci na většině dalších míst v Česku. „Samozřejmě dáváme i velké slevy, pokud se hlásí v páru,“ podotkla ředitelka Taneční školy Národního domu na Vinohradech Růžena Chladová.

Nalákat se taneční školy snaží klienty také na nejrůznější dárky. Jako bonus nabízejí třeba DVD s hudbou nebo ukázkami tanců. Populární jsou také slevové kupony na společenské oděvy či obuv do renomovaných obchodů.

Přestože středoškoláků ubývá, taneční parkety zdaleka nezejí prázdnotou. V tanečních školách totiž studenty stále častěji nahrazují jejich rodiče. „Pro spoustu dospěláků je to vlastně jediná šance, jak se vidět, jsou v práci celý den, večer se sejdou a absolvují spolu nějaký kulturní zážitek,“ soudí učitelka tance Lucie Veselová.

Reportáž Jana Černého a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)