Bendl proti nekvalitním potravinám: Chceme mít možnost zastavit dovoz

Praha – Nedostatečná informovanost ohledně technické soli v polských potravinách přiměla ministra zemědělství Petra Bendla, aby otázku ochrany proti dovozu nekvalitních potravin otevřel na jednání ministrů zemědělství Evropské unie. Bendl chce do evropské legislativy prosadit formulaci, která by umožnila v případě nedostatečné informovanosti o nebezpečných potravinách zastavit veškerý dovoz z dané členské země EU. Zároveň chce také prosazovat povinné označování země původu na obalech potravin.

„My to (zastavení dovozu) teď nemůžeme udělat, protože se vystavuje obrovským sankcím. Proto musíme trpělivě hledat v kritických místech, v potravinách, které my považujeme za problematické a zkoumat, zdali jsou kvalitní, nebo nikoliv, ale je to opravdu neuvěřitelné hledání,“ upozornil Bendl v Otázkách Václava Moravce. Zda pro návrh najde mezi svými kolegy z Evropské unie dostatečnou podporu, předjímat nechtěl. To se prý ukáže až na jednání rady ministrů.

Krom toho chce ministr usilovat také o to, aby byla na potravinách důsledně uváděna země původu, po čemž již delší dobu volají čeští zemědělci a potravináři. „Mně se to posílení země původu extrémně líbí. Je to věc, za kterou bude česká strana na mezinárodní úrovni lobbovat,“ přislíbil Bendl. Nyní je uvádění země původu na obalech potravinářských výrobků pouze dobrovolné.

Zástupce Evropské komise: Úplný zákaz dovozu by byl problematický

Podle zástupce ředitele sekce pro potravinářské výrobky Evropské komise Ladislava Mika by byl případný zákaz dovozu, který chce Bendl prosazovat, velmi problematický. „To (objevení technické soli v potravinách) vás neopravňuje k tomu, abyste řekli, že nebudete dovážet třeba ovoce. To není proporcionální k tomu zjištění,“ podotkl Miko. Evropská legislativa týkající se ochrany spotřebitele je podle něj v tuto chvíli dostatečná. „Jakmile nastane nebezpečí, tak se to musí okamžitě zarazit a stáhnout a to v evropské legislativě je,“ dodal. Prověřit, jak se mohla dostat v Polsku technická sůl do potravin, je nicméně i podle něj nezbytné.

Jakub Šebesta, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce

„Pro nás je polský výrobek vysoce rizikový. Proto je větší zaměření na kontrolu polských výrobků.“

Diskuse o kvalitě dovážených potravin se znovu rozhořela koncem února poté, co v Polsku vypukla tzv. solná aféra. Firmy zapletené do ní prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Polsko nicméně doposud neposkytlo dalším členským zemím dostatečné informace o tom, ve kterých výrobcích se mohla technická sůl nacházet. Znesnadnilo jim tak stahování těchto výrobků z trhu.

Bendl volá po zákazu dovozu polských potravin (zdroj: ČT24)
Vydáno pod