Kalousek: Škrtat se nebude, když ekonomika poroste dle plánu

Praha - Vláda se zřejmě nebude muset do konce volebního období uchylovat k dalším razantním ekonomickým opatřením. A to za předpokladu, že se česká ekonomika bude vyvíjet podle současné prognózy ministerstva financí. Řekl to ministr financí Miroslav Kalousek v dnešním pořadu Partie televize Prima family.

Ministerstvo financí počítá pro letošní rok nadále s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok úřad zhoršil odhad růstu na 1,3 procenta z lednových 1,6 procenta. Kvůli nízkému růstu ekonomiky je dle Kalouska nutné přistupovat k úsporným opatřením a snižování deficitu. „Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle naší prognózy, nemusíme do konce volebního období dělat žádná další razantní opatření, kromě těch, které jsme nyní zveřejnili,“ řekl Kalousek. 

Vláda se v letošním roce rozhodla zmrazit výdaje v rozpočtu za téměř čtyřiadvacet miliard korun. Hospodaření mají pomoci například vyšší sazby DPH, nižší růst penzí či rušení úřadů. Cílem je dodržet letos naplánovaný schodek státního rozpočtu 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí na 3,5 procenta HDP. 

Kdyby ale eurozóna kolabovala, přišla by další opatření, tvrdí ministr

Nutnost dalších fiskálních opatření však podle Kalouska může přinést neočekávaný vývoj na finančních trzích. „Jestli dojde k nějakému finančnímu krachu v eurozóně nebo v jiném regionu a ekonomika dostane negativní impulz, odpovědná vláda bude muset přijít s dalšími aktivními opatřeními,“ řekl Kalousek. „Žijeme v době bouří a turbulencí,“ dodal. 

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jsou ekonomická opatření vlády nekonzistentní a vůči některým sociálním skupinám nespravedlivě tvrdá. „Na vládní škrty doplatí nejvíce zaměstnanci se středním příjmem a senioři,“ řekl. Kalousek míní, že ekonomické zatížení občanů v důsledků vládních změn je rovnoměrné pro všechny. „Celé populaci klesnou reálné příjmy,“ uvedl ministr financí. Je však podle něj důležité, aby se příjmy lidí časem nesnížily skokově s dramatickým efektem. 

Vláda chce podle Kalouska zhruba do měsíce jednat s opozicí o možnostech, které by mohly ekonomice prospět a pomoci k růstu. „To je správný krok, jsme na tuto debatu připraveni,“ dodal Sobotka.