České prase za hranice, německé na pulty českých obchodů

Praha - Česko už není v potravinářství soběstačné. Maso, vejce i zelenina se dováží a podle některých kritiků je to jeden z hlavních důvodů, proč potraviny na pultech obchodů zdražují. Rozhořela se proto debata, jestli je do budoucna možné a také žádoucí, aby republika zvýšila svou soběstačnost. Jenže když se podíváte do statistik podrobněji, zjistíte, že u řady komodit do Česka míří zboží z dovozu, zatímco zhruba podobné množství českých produktů stejného typu skončí v zahraničí. Co stojí za tímto paradoxem?

V Česku se usídlil zajímavý paradox. Zatímco české zemědělské produkty míří za hranice, do českých obchodů se vozí potraviny z ciziny. Třeba mrkve čeští zemědělci ve velkém vyvážejí – jen do Polska jí ročně zamíří 143 tun. Zhruba stejné množství se odtud ale doveze zpátky do Česka. K cestovatelskému paradoxu pak dochází také třeba u jablek. Přes 5,5 tisíce tun se jich vyveze do Německa, kolem pěti tisíc tun jich zamíří opačným směrem.

Petr Havel, agrární analytik

„My potřebujeme vyvážet výrobky s přidanou hodnotou, to znamená i potraviny, a to pokud možno takové potraviny, jejichž výrobní technologie je složitější, to znamená je tam větší know-how.“

Ještě paradoxnější je cestovatelský paradox u prasat. Čeští zemědělci si totiž stále stěžují, že výroba prasat v České republice uvadá a nedokáže uspokojit ani domácí trh. „Pokud se týká masa, tak tam je tragická situace, tragická je u vepřového, kde už jsme závislí na dovozu z 50 procent,“ uvedl prezident agrární komory Jan Veleba. Jenže ze statistiky vyplývá, že přes čtyřicet tisíc prasat, které chybějí na pultech českých obchodů, se rok co rok vyveze do Německa. A podobný počet německých vepřů pak zaplní jejich místo v českých obchodech.

Reportáže Michaely Polákové a Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Proč potraviny cestují tam a zase zpátky?

Momentálně rozdílné ceny u různých dodavatelů. I když jde často jen o haléře. Za zahraničními nákupy přitom stojí nejen velké obchodní řetězce, ale často i malí domácí řezníci nebo mlékaři.

Loni Česko přivezlo potraviny celkem za 131 miliard, z toho z unie za 110 miliard korun. Bilance obchodu s agrárními produkty je nyní v Česku záporná. Absolutní hodnota dovezených agrárních produktů přesáhla téměř o 35 miliard hodnotu vyvezených výrobků. Ještě v 90. letech přitom Česko o něco více zemědělských artiklů vyváželo.