Novým šéfem Světové banky bude Američan Jim Yong Kim

Washington - Výkonná rada Světové banky rozhodla, že se novým šéfem instituce stane Američan Jim Yong Kim (52). Ve funkci nahradí od 1. července současného prezidenta Roberta Zoellicka (58).

Rozhodnutí rady se všeobecně očekávalo. Kim byl považován za favorita, protože USA mají největší hlasovací práva a jejich kandidáta podporovala i Evropská unie, Japonsko, Kanada a některé přední rozvíjející se ekonomiky jako Rusko, Mexiko a Jižní Korea. Druhou kandidátkou byla nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová. Třetí kandidát, bývalý kolumbijský ministr financí José Antonio Ocampo, se v pátek kandidatury vzdal ve prospěch Okonjo-Iwealaové. 

Světovou banku povede lékař

Kim na rozdíl od předchozích šéfů není politik, bankéř ani diplomat. Vzděláním je lékař a antropolog a je význačnou postavou ve světovém zdravotnictví. Působil jako ředitel oddělení HIV/AIDS při Světové zdravotnické organizaci (WHO). V roce 2009 se stal prezidentem Dartmouth College a je prvním Američanem asijského původu, který vede jednu z osmi nejváženějších univerzit na východním pobřeží USA. 

Ngozi Okonjo-Iwealaová, kandidátka na prezidentku Světové banky
Zdroj: ISIFA/EPA/Ramin Talaie

Volba tentokrát jednomyslná nebyla

V čele banky tradičně stojí Američan, v poslední době ale roste tlak na to, aby ji vedl zástupce rozvíjejících se zemí. Na rozdíl od minulosti nebyla volba jednomyslná. Podle ministra financí Timothy Geithnera může Kim vdechnout úsilí SB nový život na podporu ekonomického růstu po celém světě. Ekonom Cornelovy univerzity Eswar Prasad - bývalý vysoký úředník MMF - dodal, že zdravotní zázemí dává Kimovi zkušenosti při řešení problémů, kterým čelí rozvojové země. 

Britský týdeník The Economist však zvolení Kima zkritizoval. Podle týdeníku je Kim málo způsobilý vést tak rozsáhlou instituci a je názorově silně problematický. Kritici upozorňovali, že Kimovou slabinou je krajně jednostranné zaměření na zdravotnictví, které by mohlo činnost SB pod jeho vedením vážně deformovat. 

Zoellick v únoru oznámil, že se nebude ucházet o další funkční období. V čele Světové banky stál od 1. července 2007. Funkční období mu vyprší na konci června. 

Robert Zoellick
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

Světová banka poskytuje rozvojovou pomoc chudším zemím světa a podle zvyklostí ji vede Američan, zatímco na řízení sesterského Mezinárodního měnového fondu má od založení těchto institucí v závěru druhé světové války nepsaný nárok Evropan. Loni po náhlém odstoupení francouzského šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna pro podezření ze znásilnění pokojské se však o tuto funkci díky aktivitě velkých rozvojových zemí strhl nevídaný souboj, třebaže v něm podle očekávání vyhrála Francouzka Christine Lagardeová.

Vydáno pod