Argentina znárodní místní ropnou společnost, Španělé slibují odvetu

Buenos Aires - Argentinská vláda chce znárodnit ropnou společnost YPF, kterou kontroluje španělská skupina Repsol. Návrh na ovládnutí soukromé firmy hodlá brzy předložit senátu. Argentina by tak získala kontrolu nad produkcí ropy v zemi. Španělsko už minulý týden pohrozilo v takovém případě tvrdou odvetou.

Znárodnění společnosti YPF umožní zemi nad produkcí ropy získat kontrolu. Podle návrhu by centrální vláda měla po znárodnění vlastnit 51 procent YPF a zbývajících 49 % společnosti bude rozděleno mezi vlády jednotlivých regionů. Španělsko však před týdnem varovalo, že případné znárodnění značně poškodí vztahy mezi oběma zeměmi a Argentina se může stát „mezinárodním vyděděncem“.

Španělsko je v Argentině největším zahraničním investorem. YPF je největší argentinskou společností a tržní hodnota firmy nyní činí 13,6 miliardy dolarů (257,4 miliardy korun). Repsol v YPF vlastní podíl 57 procent. Pro Repsol je YPF velmi důležitá, protože se na celkových rezervách ropy a zemního plynu, jimiž Repsol disponuje, podílí asi ze 42 procent. Podle odhadů má Repsol celkové rezervy kolem 2,1 miliardy barelů ropy. 

Argentina: Těžba ropy je veřejným zájmem

Prezidentka Cristina Fernándezová k rozhodnutí o znárodnění dodala, že průzkum a těžba ropy a zemního plynu jsou veřejným státním zájmem a zajištění dodávek prioritou. Dovoz paliv do země se loni více než zdvojnásobil na 9,4 miliardy USD.  

Podle Evropské komise vyšle znárodnění YPF negativní signál domácím i zahraničním investorům a vážně poškodí podnikatelské prostředí v zemi. Negativně hodnotí rozhodnutí i analytici. „Vidíme to jako negativní pro dlouhodobý investiční výhled Argentiny, který je již nyní špatný, a věříme, že by to mohlo vyvolat částečné stažení zahraničních firem působících v zemi i v dalších sektorech,“ uvedl ekonom společnosti Capital Economics Michael Henderson.