Místo dalších půjček šetří Češi na výdajích

Praha - Češi už nechtějí řešit své finanční problémy dalším zadlužováním. Podle průzkumu poradenské společnosti AWD raději omezí své výdaje na minimum. Odpustí si třeba kulturu a čas tráví doma u televize nebo na internetu. Šetřit na vzdělávání a sáhnout na dlouhodobé úspory nebo investice ale odmítají.

Lidé šetří i na kultuře. Více než polovina Čechů omezila návštěvu kina nebo divadla a svůj čas raději tráví u televize. „Rodiny šetří tam, kde to ještě jde. Na potravinách, protože je to nezbytný výdaj, už moc ušetřit nelze. Z odpovědí respondentů vyplynulo, že považují kulturu vzásadě za zbytnou. Ne, že by se kultuře nechtěli věnovat, chtějí, ale dávají přednost posezení s přáteli,“ řekl Radek Mann, analytik AWD. 

Na sport a vzdělávání si ale Češi sáhnout nenechají. A to bez rozdílů příjmů. „Lidé to považují za investici do budoucna. Vzdělání zvyšuje sebeuplatnění v budoucnu a sport zase vyvažuje práci. Je vnímán jako investice, aby se lidé cítili v práci dobře,“ říká Mann. 

Na čem Češi nejčastěji šetří
Zdroj: ČT24

Peníze lidé investují obezřetněji než dříve, ale o rušení stavebních spoření nebo životního pojištění neuvažují. K tomuto kroku by přistoupila jen 4 procenta dotázaných. Do roku 2010 bylo zadlužování poměrně drastické. V roce 2011 se však tento trend otočil.

„U dlouhodobých úvěrů se Češi stále zadlužují, financují zejména bydlení. Krátkodobé úvěry však klesly.“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel nebankovního registru, Czech Credit Bureau. Češi daleko více přemýšlí, jestli úvěr opravdu potřebují. Začali splácet své krátkodobé úvěry a sledují, jestli neplatí zbytečně velké úvěry a konsolidují je, dodal.

Vydáno pod