Cenovky na zboží se v unii v březnu neměnily

Brusel - Meziroční míra inflace v březnu v eurozóně se dostala na úroveň 2,7 procenta, v celé Evropské unii pak činila 2,9 procenta. V obou případech se jedná o stejnou úroveň jako v únoru, jak v konečné zprávě o vývoji harmonizovaného indexu spotřebitelských cen informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

V případě eurozóny upravili statistici rychlý odhad z konce března, který hovořil o inflaci ve výši 2,6 procenta. Loni v březnu inflace činila v eurozóně rovněž 2,7 procenta a v EU dosahovala úrovně 3,1 procenta.

Statistici zaznamenali nejnižší meziroční inflaci v březnu ve Švédsku (1,1 procenta), v Řecku (1,4 procenta) a v Bulharsku (1,7 procenta), zatímco nejvyšší v Maďarsku (5,5 procenta), v Estonsku (4,7 procenta) a v České republice (4,2 procenta).

Meziroční míra inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24

Podle Martina Van Vlieta z ING je inflace v eurozóně na úrovni 2,7 procenta již čtvrtý měsíc v řadě. „Stále očekáváme, že inflace bude mít tendenci směřovat v příštích šesti až 12 měsících dolů,“ dodal Van Vliet s tím, že nicméně půjde o pomalý proces. Kvůli cenám energií a navýšení nepřímých daní v některých zemích je tak podle Van Vlieta možné, že inflace v eurozóně bude po zbytek roku nad cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta usiluje o to, aby inflace bylo pod úrovní dvou procent.