Stavební spořitelny kritizují rozdílné podmínky u změn zákona

Praha - Stavební spořitelny zásadně nesouhlasí s návrhem ministerstva financí, aby stavební spoření mohly nabízet i univerzální banky za odlišných podmínek než nynější spořitelny. Podle nich to povede k omezení jistot klientů, neposkytování překlenovacích úvěrů a postupně k zániku systému stavebního spoření. Ministerstvo financí přitom argumenty stavebních spořitelen odmítá. Návrh má ve středu projednat vláda.

„My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby univerzální banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ prohlásil předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš na dnešní tiskové konferenci.

Vyjádření ministerstva financí

„Ministerstvo financí se nedomnívá, že by předložený návrh zákona porušoval bezpečnost stavebního spoření, omezoval jistoty klientů či vedl k neposkytování úvěrů na financování bytových potřeb. Návrh byl připraven po zvážení všech základních variant a po konzultaci dopadů s Českou národní bankou i zástupci trhu.“

Podle současných podmínek budou muset stavební spořitelny poskytovat spoření v zásadě s různými investičními omezeními. Univerzální banky budou podle návrhu moci s uspořenými prostředky zcela volně nakládat. „Zde je porušena bezpečnost stavebního spoření. Uzavřený systém navíc vede ke garanci relativně stabilních úrokových sazeb,“ dodal Lukáš. Navíc by univerzální banky nebyly podle něj nuceny poskytovat překlenovací úvěry ze stavebního spoření, které tvoří základ půjček využívaných na rekonstrukce bydlení.

Peníze na úvěry stavebních spořitelen pochází z vkladů klientů

V současnosti poskytují stavební spořitelny úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Stavební spořitelny stále věří, že v návrhu novely dojde ještě ke změnám, které kritizované nerovnosti odstraní. „Legislativní cesta je dlouhá. Zákon půjde do parlamentu. Sledujeme i náladu napříč politickými stranami a ani v jedné straně není jednotný názor, a proto to bude v parlamentu otevřená otázka,“ vysvětlil Lukáš. Každopádně klienti se podle něj nemusí obávat o své úspory. „U překlenovacích úvěrů ale vidíme riziko, že bychom levné úvěry nemohli za navržených podmínek poskytovat,“ dodal.

Ministerstvo financí odůvodňuje zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám posílením konkurenčního prostředí a stability systému. „Ten je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému,“ uvedlo ministerstvo. Tato změna by měla být účinná od roku 2015.

Navíc novela z dílny ministerstva financí počítá také se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření, lidé by ho mohli použít na bytové účely, úhradu školného nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014. K těmto návrhů stavební spořitelny výhrady nemají a vítají například spojení spoření s důchodovou reformou nebo školným.

Ovšem v případě využití státního příspěvku jako spoření na stáří se do třetího penzijního pilíře převede nejen podpora, ale celá naspořená částka, upozorňuje materiál. Návrh na využití stavebního spoření na zaplacení školného na vysokých školách pak bude podle resortu předložen v rámci připravovaného zákona o vysokých školách. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu změnit neměl. Nyní je maximální roční podpora ve výši dva tisíce korun.