Kalousek: V sobotu se bude demonstrovat za to, abychom se měli hůř

Praha – Další opatření, která mají stabilizovat veřejné rozpočty a mezi které patří zejména omezení valorizace důchodů a další zvyšování daně z přidané hodnoty, jsou nezbytné. Prohlásil to na dnešním Žofínském fóru ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Demonstrace odborů a občanských iniciativ, která se má uskutečnit v sobotu, je podle něj jen demonstrace za to, abychom se za pět let měli hůř a byli ztraceni.

Miroslav Kalousek

„U nás v sobotu se bude demonstrovat za to, abychom mohli za čtyři až pět let demonstrovat za totéž, za co se demonstruje v Řecku.“

Škrty a reformy jsou podle Kalouska nezbytné. „My nemáme alternativu tohle neudělat a mít se líp. My máme alternativu tohle udělat a mít se trošku hůř, ale mít stabilitu a jistotu, nebo máme alternativu toto neudělat, tvrdit, že se budeme mít líp, líp a líp, abychom byli za pět let zcela ztraceni,“ uvedl Kalousek. Odpovědná vláda podle něj nemá jinou možnost, než preferovat první variantu. „Blbě se to vysvětluje, souhlasím,“ dodal.

ČR si nemůže dovolit podporovat ekonomiku dluhy

Česká republika si zároveň podle Kalouska nemůže dovolit podpořit ekonomický růst zvyšováním svých dluhů. Země by ztratila důvěru zahraničních investorů a financování státního dluhu by se tím výrazně prodražilo. Výrazně by vzrostly rizikové přirážky dluhopisů. „Jedno procento se pohybuje kolem 7 miliard,“ vypočítal Kalousek.

Kalousek krom toho na Žofínském fóru přislíbil, že pokud navržená opatření projdou a v eurozóně a na finančních trzích už nebudou následovat žádné šoky, nebude už muset vláda v tomto volebním období připravovat žádné další zásadní úsporná opatření. „Pokud se stane něco zásadního, čeká nás další dobrodružství, další diskuse,“ uzavřel ministr.

Vyšší daně a nižší důchody podle něj zůstanou, i kdyby se ekonomice dařilo lépe, než se teď předpokládá. V takovém případě by finance raději využil na podporu růstu. „Mnohem více než ustoupení od některých úsporných opatření bych preferoval posílení prorůstových výdajů, jako jsou investice do vědy a výzkumu nebo infrastruktury,“ řekl Kalousek.

Mládek: Vláda zapomněla na domácí poptávku

Opozici se plánované škrty nezamlouvají. Poukazuje na to, že dopadnou velmi tíživě zejména na důchodce, navíc poškodí i podniky a firmy. „Pan ministr financí stejně jako pan premiér vůbec nechápou důležitost domácí poptávky. Oni si myslí, že když škrtnou 10 miliard důchodcům, že tím konsolidují veřejné finance a všechno bude prima. Zapomínají na to, že nejenže ty důchodce uvrhnou do chudoby, ale připraví české firmy, české podnikatele zhruba o 6 až 7 miliard obratu,“ soudí stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, podle kterého 75 procent příjmů penzisté využívají na koupi domácího zboží a služeb.

V letošním roce je podle propočtu ministerstva financí potřeba ušetřit nad rámec schváleného rozpočtu necelých 24 miliard eur. V roce 2013 je pak proti dřívějším plánům třeba ušetřit 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. V roce 2012 si chce ministerstvo financí půjčit celkem 243 miliard korun, o rok později přibližně 230 miliard.

Vydáno pod