Stát chce zvýšit ropné rezervy na 120 dní. Zaplatí to motoristé

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba předložil kabinetu návrh nové daně z ropných produktů, která má umožnit zvýšení strategických rezerv ropy z 90 na 120 dní. Návrh má posílit energetickou bezpečnost státu, ale ztíží situaci motoristům, kteří již dnes čelí vysokým cenám benzinu a nafty.

Vláda navýšení ropných rezerv zvažuje už několik let, opatření ale bylo několikrát odloženo. „Ve světě se běžně počítá s tím, že se motoristé podílejí na financování, tvorbě a udržování hmotných rezerv,“ tvrdí Pavel Šenych, zástupce ředitele odboru plynárenství a kapalných paliv z ministerstva průmyslu.

„Navyšování státních rezerv jako příprava pro nouzové stavy je součástí strategie vlády na udržení bezpečnosti. Tato novela vychází ze směrnice EU, která státům ukládá, aby držely hmotné rezervy ve výši 90 dní. 120 dní je doporučených. Cesta této novely je však ještě velmi dlouhá. Kromě vlády ji ještě bude projednávat Parlament a Senát, pak návrh půjde k ratifikaci do Evropské komise,“ dodal Šenych.

Nová daň se promítne do ceny paliv

Fakticky tak skončí dřívější praxe, kdy tvorbu ropných rezerv financoval stát. Třicet dní navíc mají formou nové daně, která se v konečném důsledku projeví na ceně pohonných hmot u čerpacích stanic, uhradit motoristé. Výše daně by měla být 140 korun za 1 000 litrů ropných produktů, čili 14 haléřů na litr paliva. Téma zvyšování rezerv je aktuální poté, co se v minulých dnech objevily nejasnosti kolem toho, zda ruští dodavatelé dodrží plány dodávek suroviny do Česka.