Řecké podnikatele dusí byrokracie a korupce

Atény – Řecká ekonomika je v problémech a nepřidá jí ani vysoká míra byrokracie a korupce, která v zemi panuje. Se složitými podmínkami zápasí zejména podnikatelé – malých a středních podniků stále ubývá, společně s nimi mizí i pracovní místa. Jen za poslední rok zkrachovalo 70 tisíc firem a bez práce se kvůli tomu ocitlo skoro 150 tisíc lidí.

Řecko má po Rumunsku a Bulharsku nejhorší míru korupce v EU, tvrdí Kostas Bakouris, ředitel řecké pobočky Transparency International. K efektivitě státní správy nepřispěje ani rozbujelá byrokracie a zaostalost – jen třetina úředníků zná internet a ovládá e-mail, jen jeden z pěti mluví anglicky.

Na vlastní kůži to poznal i Jannis Karpontinis, který se rozhodl podnikat ve zděděném mramorovém lomu. Za poslední dva roky nevytěžil nic, protože řecké úřady nebyly schopny za celou tu dobu vydat všechny potřebné dokumenty.

První žádost odeslal v dubnu 2010. Odpověď přišla za rok a půl. Podobných má desítky, komunikuje s památkáři i ministerstvem lesů. Jannis proto, místo aby živil pět zaměstnanců a odváděl daně, chodí po ostrově a počítá kostely, hotely, taverny, ovce. Důvodem může být i to, že nezaplatil „daň za rychlost“ – úplatek.

„Systém vypadá takhle: když zaplatím jednomu, musím taky tomu a tomu. Naši tátové platili pořád. Ale mladí už říkají dost,“ popisuje situaci Karpontinis, který se místo těžby mramoru nakonec živí prodejem vína.

I když mu nyní chybí už jen jediné razítko, vyhráno nemá. Pokud je úřady nevydají do května, ta stará už přestanou platit a vyřizování bude muset začít znovu.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)