Fiat rozjel v Srbsku výrobu nového modelu

Kragujevac (Srbsko) - Firma Fiat zahájila v srbském měste Kragujevac výrobu nového modelu. Pro místní to znamená historický zlom. A to mimo jiné také proto, že zde ožívá továrna, která produkovala vozy Zastava. Ty představovaly jeden ze symbolů bývalé Jugoslávie.

Čtyřdveřová verze Fiatu 500 sice patří mezi nejmenší auta na trhu, i tak by ale mohla postavit Srbsko na nohy. Spuštění její výroby v Kragujevaci se slavilo jako velký triumf. „Máme auto, které se bude vyrábět výlučně v Srbsku,“ podotkl srbský premiér Mirko Cvetkovič.

Kolébkou nového auta bude továrna Zastava

Kolébkou nového modelu se má stát továrna, odkud desítky let vyjížděla chlouba jugoslávského průmyslu. Automobilka Zastava se zrodila v 50. letech, také ve spolupráci s Fiatem. Na vrcholu své slávy vyráběla až čtvrt milionu aut ročně. Jednoduché lidové vozy pod jménem Jugo se vyvážely i do Ameriky. Tam ale získaly pověst nejhorších importovaných aut.

Krvavý rozpad Jugoslávie ale drtivě zasáhl i na Zastavu. Odběratelé zmizeli nebo je odřízly sankce. Během kosovské války továrnu vážně poškodily i bomby NATO. Nyní se Fiat pro Srby může stát naopak symbolem prosperity. „Investovali jsme tu miliardu eur. Celková roční produkce má dosáhnout 200 tisíc vozů,“ řekl výkonný ředitel konsorcia Fiat a Chrysler Sergio Marchionne.

Návrat Fiatu je pro Srby hmatatelným dokladem sbližování s Evropou. Po letech pomalého posunu směrem na Západ dostala srbská ekonomika nový motor a Kragujevac tak tři a půl tisíce pracovních míst.

Ekonomika ČT24: Fiat zahajuje výrobu v Srbsku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod