Obama chce zabránit manipulacím, zvýší dohled nad trhem s ropou

New York/Washington – Americký prezident Barack Obama dnes představil plán zásahu proti údajným manipulacím na trhu s ropou a zvýšení dohledu nad obchodováním s touto strategickou surovinou. Američany znepokojují vysoké ceny benzinu a Obama se snaží, aby dražší pohonné hmoty neohrozily jeho znovuzvolení v listopadových prezidentských volbách. Kongres, jehož dolní komoru ovládají republikáni, ale Obamův plán podle analytiků odmítne.

Obama vyzval Kongres, aby schválil jeho návrhy „ihned“. Prohlásil, že Spojené státy si nemohou dovolit, aby spekulanti uměle zvyšovali ceny. „Měli bychom posílit ochranu amerických spotřebitelů, ne je dál vysávat,“ řekl.

Americký prezident chce posílit vládní dohled nad trhem s ropou, zvýšit pokuty za manipulaci s burzovní cenou suroviny až na desetinásobek a zároveň zvýšit částku, kterou obchodníci s energiemi budou muset krýt své transakce.

Podle Bílého domu má být cílem opatření odradit spekulanty od možných ilegálních manipulací na trhu s ropou i omezit spekulace jako takové. Obama také navrhl zvýšit pravomoci a finanční zdroje Komise pro termínové obchodování s komoditami, která na tyto trhy dohlíží.

Vliv spekulací na cenu ropy nebyl dosud prokázán

Problémem, s nímž se Bílý dům chce vypořádat, je rostoucí role investic penzijních fondů, vzájemných fondů, hedgeových fondů a dalších hráčů do termínových kontraktů na ropu. Podle některých analytiků je možné, že se takové spekulace nějak podepsaly na růstu cen ropy, studie na toto téma jsou ale nepřesvědčivé. Předešlý prezident George Bush zahájil vyšetřování možných manipulací na trhu už v roce 2006.

Zostření zákroků proti případným nelegálním manipulacím nicméně analytici vítají, protože tyto aktivity poškozují pověst trhu. Čekat od nich vliv na ceny ale prý nelze.