Nejvyšší potenciál vidí IBM v rozvoji softwaru

New York - IBM (International Business Machines) narostl v prvním čtvrtletí čistý zisk z 2,86 na 3,07 miliardy dolarů. Tržby poklesly v Evropě, Africe a na Středním východě, naopak na americkém a asijsko-pacifickém trhu rostly. Společnost očekává růst letošního provozního zisku na 15 dolarů na akcii. Dle analytiků by hlavní čísla měla být lepší ve druhé polovině roku, kdy se projeví efekt snížení nákladů. To, co má IBM sypat peníze, má být software, který hlásí výrazný růst tržeb.

Americký počítačový gigant dosáhl díky růstu marží v prvním čtvrtletí letošního roku více než 7procentního nárůstu zisku. Upravený zisk na akcii činil 2,78 dolaru. Tržby, které meziročně téměř stagnovaly na 24,67 miliardy dolarů, mírně zaostaly za konsensem 24,79 mld. USD.

IBM se soustředí na software, má vyšší potenciál

IBM se snaží cílit na software, který nabízí vyšší potenciál oproti segmentu hardwaru a jehož podíl na zisku společnosti by měl dosáhnout poloviny. V prvních třech měsících roku vzrostly tržby v divizi softwaru o 5,5 procenta, zatímco růst tržeb ze služeb zpomalil na 0,7 procenta a oblast hardwaru zaznamenala téměř 7procentní pokles

Výsledky IBM
Zdroj: ČT24/Reuters

„Hlavní čísla by měla být lepší ve druhé polovině roku, kdy se mimo jiné projeví efekt snížení nákladů,“ tvrdí analytik Sanford C. Bernstein.

Dle výkonné ředitelky společnosti by se měla produkce zaměřit na rozvíjející se trhy. Tržby v Brazílii, Indii a Číně se v prvním kvartále zvýšily o 9 procent, do roku 2015 by měly tvořit na 30 procent celkových tržeb.