Úrokové sazby hypoték začínají stoupat

Praha - Hypotéky začínají zdražovat. Průměrná úroková sazba podle ukazatele Hypoindex v březnu stoupla na 3,68 procenta. Rostou hlavně sazby fixované na pět let. Zájem o půjčky na bydlení ale přitom dál roste a lidi lákají levné byty.

Hypotéky byly ještě v prosinci 2011 podle Fincetra Hypoindex nejlevnější v historii. Tehdy úroková sazba jen mírně přesahovala 3,5 procenta. Od té doby ale začaly sazby mírně růst. „Úrokové sazby jsou pořád ještě nízko, takže určitě je vhodná doba vzít si hypotéku. Sazby budou pravděpodobně stoupat, ale uvidíme, s čím přijdou banky,“ vysvětluje analytička Hypoindexu Monika Hrušová. 

Zdražování půjček ale zatím není tak rychlé, aby od nich lidi odrazovalo. Pořád jsou nejlevnější za zhruba šest let. Zájem proto dále roste a oproti únoru banky v březnu poskytly asi o desetinu hypoték více, celkem v hodnotě 10 miliard. „Banky se probouzejí s tím, že mají různé jarní akce, a lákají své klienty na výhodné úrokové sazby a nebo na příklad na zrušení poplatků,“ dodává Hrušová. 

Nejoblíbenější jsou stále pětileté a tříleté fixace hypoték. Právě u těchto fixací ale úroky v březnu mírně stouply. Sazby klesly jen u hypoték s variabilní úrokovou sazbou, která se neustále mění.