Produkce českého růžového vína loni vyskočila o 40 procent

Brno – Trend nárůstu produkce růžového vína v Česku se ani loni nezastavil. Tuzemští vinaři ho loni vyrobili o 40 procent, produkce tak vzrostla na 43 tisíc hektolitrů. Z modrých hroznů jde nyní na růžová vína pětina sklizně. Vinaři zvýšením produkce růžového reagují na vyšší zájem zákazníků; loni se v ČR spotřebovalo v porovnání s předchozím rokem zhruba o čtvrtinu růžového více. K vyšší výrobě podle Svazu vinařů ale přispělo také to, že se loni v porovnání s rokem 2010 více urodilo.

Spotřeba růžového vína roste a odborníci se domnívají, že tento trend bude pokračovat i letos. Vyšší produkce by se tak vinařům mohla vyplatit. Podle jednatele společnosti Vinné sklepy Lechovice Ivana Kalaše je obliba růžových vín módní záležitostí posledních let. „Lidé si chtějí vyzkoušet něco nového. Růžové víno má příjemné aroma červeného vína a chuť bílého. Ale zaznamenáváme i poptávku po růžových sektech,“ uvedl Kalaš. Podle něj spotřebitelé vítají možnost konzumace lehčích vín s nižším obsahem alkoholu.

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce mají tuzemská růžová vína vynikající kvalitu, což se odráží na jejich popularitě u spotřebitelů. „Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí,“ podotkl Machovec.

I když vinaři loni vyrobili výrazně více růžového, na zlevňování tohoto typu vína se spotřebitelé rozhodně těšit nemohou. Nabídka totiž stále ještě není schopna uspokojit poptávku. „Co se týče ceny růžového vína, tak zde nevidíme prostor pro to jít nahoru ani dolů,“ řekl ČT24 tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Růžová vína mají v ČR dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína podle odborníků plní roli lehkého nápoje pro slunečné dny. Druhým vrcholem sezony je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny. Také produkce vín prodávaných pod značkou Svatomartinské rok od roku roste.

Rozhovor s Martinem Půčkem (zdroj: ČT24)

Tradice výroby růžového vína na českých vinicích sahá až do 16. století. Češi mu ale ve velkém začali přicházet na chuť až v posledních několika letech. Teprve v roce 2008 růžové v Česku poprvé v historii překonalo v oblíbenosti bílé víno a posunulo se na druhé místo za tradičně preferované červené. Česko přitom má pro výrobu růžových vín téměř ideální podmínky - ovocnost, svěžest kyselin i rozmanitost odrůd.