Evropa tlačí na Jižní Ameriku: Otevřete své ekonomiky

Ciudad de México - Ke globálnímu ekonomickému růstu vede jen jedna cesta, otevřený trh. Lídři světových velmocí si o tom na fóru v Mexiku udělali jasno a svým přesvědčením chtěli naočkovat i své kolegy z Jižní Ameriky. Velká tamní hospodářství by totiž mohla být pro zmátoření ekonomické situace v Evropě klíčová.

Otevřít se světové ekonomice a jejím problémům nebo bránit vlastní obchod před zahraniční konkurencí, otázky, které mají nyní na stole špičky jihoamerických ekonomik. „Musíme čelit tomu obrovskému lákadlu, kterým je pro nás protekcionismus. Je to největší hrozba pro obchod a podle mého názoru taky pro růst ekonomik celého světa,“ tvrdí Felipe Calderon, prezident Mexika.

Silně proti protekcionismu vystupoval španělský premiér. Pro zemi je téma aktuální, snaží se najít spojence při postupu proti Argentině. „Jsem přesvědčený, že všechny tyto snahy, ať už kolektivní nebo individuální, pomůžou eurozóně v návratu ke stabilitě. Ekonomiky se z krize ještě nevzpamatovaly,“ tvrdí Mariano Rajoy, španělský premiér.

Pro evropské společnosti jsou státy Jižní Ameriky stále lepší možností pro investování. Na rozdíl od eurozóny totiž státy jako Mexiko nebo Brazílie budou podle odhadů růst ještě výrazněji v roce 2013.

Světové ekonomické fórum v Mexiku (zdroj: ČT24)