Akciové trhy výrazně rostly, největším skokanem je Venezuela

Caracas - Akciové trhy se těší skvělému začátku roku. Rostly v Americe, Evropě i Asii. Skokanem čtvrtletí je ale Venezuela, přidala téměř 90 procent. Za jejím výsledkem se však neskrývá výborný chod ekonomiky, ale vysoká inflace. Investorům je jasné, že žádná sláva netrvá věčně, i proto zůstávají opatrní. Navzdory pozitivnímu vývoji zůstává pozadu Španělsko. Tamní ekonomice se nadaří sehnat dostatek peněz na splacení svých dluhů.

Úspěch venezuelské burzy je v ostrém kontrastu s výší inflace

K výjimečnému výkonu venezuelské burze pomohla oficiální 30procentní inflace (neoficiální bude pravděpodobně mnohem vyšší), nikoli výborný stav ekonomiky. Velké světové trhy pak podpořila hlavně měnová politika Evropské centrální banky.

„V momentě, kdy ECB problémy dluhové krize vyřešila tím, že rozpůjčovala bankám více než bilion eur, tak samozřejmě to byly především bankovní akcie, bankovní tituly, které začaly nejvíce stoupat,“ říká Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers. Ukazuje se, že toto opatření zametlo problémy pod koberec a časem se tu objeví znovu.

Nedaří se všem, Španělsko má problémů nad hlavu

Tamní index od začátku roku odepsal 15 procent a ztrácí nejvíce v Evropě. Vláda má problémy sehnat peníze na splácení svých dluhů. Analytici se ale shodují, že se do podobných problémů mohou dostat i další trhy.

Trhy čeká nervozita a budou čekat na další příliv peněz od CB

Trhy si navíc zvykly na nalévání peněz od centrálních bank. Další růst by tedy mohl vyvolat až podobný zásah. Čeká se hlavně na zprávy z amerického Fedu. „Jsem přesvědčený o tom, že se “růstové vlny„ v průběhu tohoto roku ještě dočkáme, protože další injekce jednoho dne bude opět zapotřebí,“ doplňuje Brychta.