Španělská vláda: EU by měla podat stížnost na Argentinu k WTO

Madrid/Štrasburk/Buenos Aires - Španělsko chce požádat Evropskou unii, aby podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Argentinu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na vysoce postavený zdroj ze španělské vlády. Důvodem je záměr Argentiny zestátnit největší domácí ropnou společnost YPF, kterou ovládá španělský energetický gigant Repsol, a to včetně její dceřiné plynárenské společnosti. Vláda v Buenos Aires už dala najevo, že sice Repsolu přizná kompenzaci, nezaplatí mu ale takovou částku, jakou za svůj podíl žádá. Repsol proto hrozí mezinárodní arbitráží.

Madrid už pohrozil, že pokud Argentina od svého záměru neustoupí, bude to pro ni mít ekonomické a diplomatické následky. Repsol v YPF drží zhruba 57 procent akcií a snahou argentinské vlády je zestátnit 51 procent, které jsou ve vlastnictví Repsolu.

Ministři zahraničí EU se budou sporem mezi Argentinou a Španělskem zabývat v pondělí, na jednání Evropského parlamentu se spor dostane zřejmě ve středu. Madrid má podle zdroje v plánu o svých vlastních krocích vůči Argentině rozhodovat na páteční schůzi svého kabinetu.

Argentina v čele s prezidentkou Cristinou Fernándezovou na mezinárodní kritiku neodpovídá. Podle všeho si chce znárodněním zajistit dodávky ropy a plynu, kterých má v období hospodářského boomu nedostatek.

Argentina už dříve ignorovala pokuty mezinárodního společenství

Podle pozorovatelů ale pro Španělsko asi nebude snadné zajistit si podporu všech členských zemí EU. Stejně tak může být dost obtížné vyvinout větší tlak na Argentinu, neboť ta kvůli své špatné platební morálce v minulosti nemá úplný přístup na mezinárodní kapitálové trhy, přes které by byl tlak asi nejúčinnější. Země už také dříve ignorovala pokuty, které jí v minulých sporech vyměřilo mezinárodní společenství.

Eurokomisař pro průmysl Antonio Tajani dnes v Evropském parlamentu ve Štrasburku poznamenal, že krok argentinské vlády vysílá negativní signál pro zahraniční investory a vytváří právní nejistotu pro Repsol i další firmy z EU. Řekl také, že mezi Španělskem a Argentinou existuje smlouva na ochranu investic, která upravuje případné znárodnění a možnost kompenzace a obsahuje dodatky týkající se řešení obchodních sporů.

Madrid a Repsol by podle Tajaniho měly zvážit, zda nepodniknou právní kroky. Tajaniho úřad chtěl příští týden jednat o posílení průmyslové spolupráce mezi EU a Argentinou, komisař ale řekl, že misi do Argentiny zrušil, protože už si není jist, jestli jsou evropské investice dostatečně chráněny.

Také americké ministerstvo zahraničí upozornilo, že podobné akce proti zahraničním investorům můžou mít opačný efekt, než si místní vláda myslí. Mohou oslabit ekonomiku a vyvolat nedůvěru investorů.

Vydáno pod