Japonsko má rekordní obchodní deficit, doba přebytků je pryč

Tokio - Japonsko má za minulý fiskální rok, který skončil v březnu, rekordní obchodní deficit 4,41 bilionu jenů (asi 1,03 bilionu korun). Vyplývá to z předběžných dat japonského ministerstva financí. Japonsko přitom mělo na obchodním účtu desítky let přebytky. Zásadní obrat způsobila loňská jaderná katastrofa, která si vyžádala dovoz drahé ropy a plynu.

Po havárii v jaderné elektrárně Fukušima, kterou loni v březnu způsobilo ničivé zemětřesení a přílivová vlna tsunami, má Japonsko v provozu pouze jeden z celkových 54 reaktorů. Tokio se tak při výrobě elektřiny muselo začít spoléhat na elektrárny, které spalují ropu a plyn. Vláda v Tokiu chce část reaktorů uvést znovu do provozu, začala proto s rozsáhlými bezpečnostními testy jaderných elektráren. Zástupci regionů jsou však mnohem opatrnější a zatím se zdráhají opětovné spuštění reaktorů povolit. 

Zemětřesení a tsunami loni uškodily také průmyslu, a to nejen na severovýchodě Japonska, kde Fukušima leží. Dopady pocítily i firmy, které mají v této oblasti dodavatele. Vývoz z Japonska se proto za celý fiskální rok snížil o 3,7 procenta, zatímco dovoz o 11,6 procenta vzrostl.

V reakci na zprávu o rekordním deficitu, který na svém obchodním účtu v uplynulém fiskálním roce Japonsko zaznamenalo, klesly akcie na Tokijské burze. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 odepsal 78,88 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,82 procenta na hodnotě 9 588,38 bodu. Dolů se vydal i japonský jen. Dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 81,38 JPY.