O portrét Rudolfa II. se svedl boj, do Prahy se nakonec nevrátí

Vídeň - Na 220 000 eur (5,5 milionu korun) se v dražbě ve vídeňské aukční síni Dorotheum vyšplhala cena nově objeveného portrétu rakouského císaře a českého krále Rudolfa II. Mezi zájemci byli i čeští sběratelé umění, obraz ale nakonec putuje do blíže neupřesněné evropské sbírky, uvedla ředitelka české pobočky společnosti Dorotheum Mária Gálová.

Vyvolávací cena obrazu, který zachycuje Rudolfa II. ve věku asi 30 let, činila 38 000 eur (950 000 korun). Během pětiminutové dražby se ale zvedla téměř na šestinásobek. „Ačkoliv můj kolega, expert na staré mistry Mark MacDonell, který obraz objevil, projevil přání, aby se tento svým významem výjimečný portrét Rudolfa II. vrátil do Prahy, kde ve své době pravděpodobně vznikl, byl obraz nakonec prodán do významné soukromé evropské sbírky,“ uvedla Gálová. „A to i přesto, že mezi kupci byli ve Vídni i známí čeští sběratelé umění, kteří se boje o obraz zúčastnili,“ dodala.  

Odborníkům trvalo několik měsíců, než určili totožnost muže na portrétu. Na světě totiž neexistuje jiný portrét Rudolfa II., který by císaře zachytil ve věku kolem 30 let. Určující pro identifikaci byly například krajkový límec, pokrývka hlavy nebo punčochy, které už byly vyobrazeny na jiných Rudolfových portrétech.

Objevený portrét Rudolfa II.
Zdroj: ČTK/PR/mat
Vydáno pod