Fasman: Reformy vyjdou průměrného zaměstnance na 25 tisíc ročně

Praha - Zavedení chystaných reforem bude stát zaměstnance s průměrným platem 11 230 korun ročně. Pokud bude účasten penzijního spoření a bude platit zápisné na vysoké škole, vyšplhají se tyto dodatečné reformní výdaje na 25 000 ročně. „Tyto náklady však nebudou kompenzovány v nárůstu mezd, protože je Česko v krizi,“ uvedl Martin Fasman, hlavní makroekonom ČMKOS na dnešní tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů. Představitelé odborů a více než 20 iniciativ proto vyzývají všechny občany k celonárodním protestům, které mají vyvrcholit v sobotu 21. dubna na Václavském náměstí v Praze. Na akci by se mohl objevit i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Krizi ve vládě jsem předpovídali a považujeme ji za divadlo, tak na současnou situaci uvnitř Nečasova kabinetu reagoval předseda odborářů Jaroslav Zavadil a vyzval vládu k tomu, aby podala demisi. „My si myslíme, že bylo všechno inscenované, že o žádné slzy, krev a pot  tady nejde, jde jenom o peníze“, dodal Zavadil.

Navíc na demonstraci by se mohl objevit ministr financí. Podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové se mu to Zavadil snažil rozmluvit. Ministr by se tak nakonec mohl s demonstranty potkat v Jindřišské ulici, kam dorazí jejich průvod. Kalousek prohlásil, že se akce zúčastnit nechce, ale v sobotu má volno, je zvyklý se svobodně procházet po městě a žádným místům se vyhýbat nehodlá. Kdyby prý náhodou na demonstranty v ulicích narazil, věří, že jejich protest bude nenásilný. Ani on sám nemá sklony k agresivitě a pohybuje bez ochranky, dodal ministr.

Fasman: Reformy situaci ještě zhorší

„Situace v oblasti veřejných rozpočtů bude po chystaných reformách ještě horší. Tato reforma je postavena na třech základních lžích. První lží je, že se tyto reformy dělají proto, abychom se vzdálili od Řecka. Opak je pravdou,“ tvrdí Fasman. 

Martin Fasman, hlavní makroekonom ČMKOS:

„Pokud se tyto reformy spustí, dostaneme se velmi rychle do situace Řecka, které se právě systematicky už třetí rok prospořuje k naprosté destrukci veřejných rozpočtů a ke krizi. Toto je přesně cesta, aby se Česko dostalo na spirálu poklesu mezd, příjmů, veřejných rozpočtů atd.“

Za druhou lež označil Fasman tvrzení, že tyto reformy zachraňují naše veřejné finance. „Je nutno vzít v úvahu, že zatím nikdo neodvolal ani jednu reformu, která právě probíhá. Důchodová reforma vytáhne z rozpočtu dalších 20 miliard v roce 2013, kdy se má spustit. V roce 2014 má platit už schválená daňová reforma,“ řekl Fasman. „Nejodpudivější lží je, že se z těchto opatření nikdo nevyvlékne, a že to dopadne na všechny stejně,“ dodal. Podle odborů budou mít tyto reformy své vítěze, kteří přímo vydělají, a poražené.

Prvním subjektem, který vydělá, jsou podle odborářů penzijní fondy. „Ty z rozhodnutí státu budou dalších 30 let dostávat 20 miliard korun, aniž by vyplatily korunu jakéhokoliv plnění. To je byznys,“ uvedl Fasman. Druhým vítězem chystaných reforem je podnikatelský sektor jako takový. Například zavedení sociální karty je podle Fasmana přímo připravováno pro některé vybrané banky. Třetím vítězem reforem jsou OSVČ. „Tato vláda navrhuje daňovou reformu, která daňové rozdíly mezi zaměstnanci a OSVČ dále výrazně prohlubuje,“ myslí si Fasman. 

Zaměstnanci jako poražení

Poraženými jsou podle odborů v první řadě zaměstnanci. Zaplatí zvýšení DPH a vzroste jim i přímé zdanění. Dále ponesou i odvozené náklady, jako je nebezpečí ekonomického poklesu a propouštění ze zaměstnání. Ohroženou skupinou jsou rovněž důchodci. „Milostivé třetinové zachování valorice znamená reálný pokles důchodů,“ uvedl Fasman. Třetí skupinou poražených budou nemocní, dodal.

Odboráři propočítali průměrné dopady na jednoho zaměstnance s průměrným příjmem 25 000 korun. První etapa zvýšení DPH, která letos proběhla, způsobila zvýšení výdajů o 248 korun měsíčně, druhá etapa, která se připravuje, znamená dalších 153 korun měsíčně. Nárůst spotřebních daní zvýší měsíční výdaje o dalších 61 korun.

Zvýšení daně z příjmů fyzických osob a zvýšení zdravotního pojištění bude stát měsíčně o 475 korun více. Pokud se člověk zúčastní důchodové reformy, bude mít další výdaj v rozsahu 500 korun. Zavedení školného, respektive zápisného, se promítne dalšími šesti až osmi tisíci korunami ročně. 

Dopad reforem na zaměstnance s průměrnou mzdou se tak vlivem přímého i nepřímého zdanění bude pohybovat přes 11 230 korun ročně. Pokud bude poplatník účasten penzijního spoření a bude platit zápisné na vysoké škole, vyšplhají se tyto dodatečné reformní výdaje na 25 000 korun ročně. „Smutná věc na tom je ta, že tyto náklady nebudou kompenzovány v nárůstu mezd, protože je Česko v krizi,“ uvedl Fasman.

V sobotu 21. dubna se bude konat celonárodní demonstrace

To jsou důvody proč budou odbory demonstrovat. Sobotní celostátní demonstrací vyvrcholí týden protestů, který organizuje platforma odborů, občanských iniciativ a sdružení. Samotné demonstraci bude předcházet protestní pochod, který vyjde ve 12 hodin z náměstí Winstona Churchilla a bude pokračovat na Václavské náměstí. U sochy svatého Václava začne oficiání program ve 13 hodin, trvat by měl hodinu. 

„Osobně bych si přál, aby ten Václavák byl plný,“ řekl Zavadil. Podle něj by lidé měli ukázat „svou naštvanost“, kterou dávají najevo na internetu i jinde. ČMKOS sdružuje 32 svazů s téměř půl milionem členů. Kolik ji bude zajištění demonstrace stát, Zavadil neupřesnil. Pokud by odbory s požadavky neuspěly, mají v záloze další akce. Ani o nich ale předák zatím mluvit nechtěl.

Největší organizovaný odjezd plánuje Kovo, nejsilnější odborový svaz na severní Moravě. V sobotu vypraví vlak s 15 vagóny, který už je nyní vyprodaný. K tomu přidá 30 autobusů a 700 lidí ve veřejných vlacích - vše za peníze svazu Kovo. Jeho zástupci odhadují, že celá akce by měla vyjít asi na 1,4 milionu korun.

Dalších 20 autobusů vypravuje odborový svaz školství. Další autobusy mají horníci a obrovský zájem zaznamenala i krajská rada seniorů. Její předseda Milan Fabián potvrdil, že jen přes jeho organizaci odjede asi 1 000 lidí v seniorském věku.

Protestovat přijedou i studenti z několika českých univerzitních měst. Iniciativa Za svobodné vysoké školy jich očekává tisíce.

Vydáno pod