Španělsko prodalo dluhopisy výhodněji, než se čekalo

Madrid - Španělsko v aukci prodalo státní obligace s víceletou splatností v celkovém objemu 2,54 miliardy eur (zhruba 63,1 miliardy korun). U klíčového desetiletého dluhopisu průměrný výnos sice vzrostl na 5,74 procenta z předchozích 5,4 procenta, kde byl v minulé aukci, zůstal ale hluboko pod hranicí šesti procent. Analytici se obávali, že výnos se zvýší nad šest procent, a Španělsko by tudíž mohlo mít v dlouhodobém výhledu problémy se splácením.

Celkem se prodaly dluhopisy splatné v roce 2022 za 1,43 miliardy eur, v aukci ale byly také papíry splatné na podzim v roce 2014. U nich průměrný výnos dokonce klesl na 3,463 z předchozích 3,495 procenta.

Na finančních trzích se výsledky dnešní aukce španělských dluhopisů očekávaly s velkým napětím. Euro bezprostředně po zprávě prudce zpevnilo a vůči dolaru se jeho kurz vyšplhal na 1,3166 dolaru. To byla zároveň nejvyšší hodnota za celý den. Později ale začal kurz více kolísat a měna se vrátila k výchozím úrovním. Analytici hodnotí aukci příznivě, potíže Španělska tím ale podle nich vyřešeny nejsou.

Evropská centrální banka
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Trh požaduje za nákup dluhopisů větší odměnu

„Jsou to solidní výsledky a pomohou zmírnit obavy, že domácí poptávka po španělských dluhopisech vysychá. Jak je ale vidět, ta podpora není zadarmo,“ vysvětlil analytik Richard McGuire z finančního ústavu Rabobank. Trh je ochoten španělské dluhopisy normálně kupovat, bude za to ale požadovat větší odměnu, dodal.

Původně mělo ministerstvo financí v plánu prodat dluhopisy až za 2,5 miliardy eur, výsledek tedy o 40 milionů převýšil plán. Ovšem mnohem důležitější je celková poptávka, a ta byla v jednom případě více než dvakrát vyšší, ve druhém více než třikrát vyšší, než byl nabízený objem. Příznivé je ale i to, že dosažený průměrný výnos byl nižší, než jaký byl výnos dluhopisů na sekundárním trhu. 

Španělské dluhopisy
Zdroj: ČT24