Státní podnik Lesy ČR loni vykázal rekordní zisk

Praha - Státní podnik Lesy ČR loni podle zatím neauditovaných výsledků zvýšil hrubý zisk na rekordních 5,275 miliardy korun z 3,16 miliardy v roce 2010. Hospodaření firmy je dosud v černých číslech i letos, do února vykázala zisk miliardu korun.

„Hospodářský výsledek je tvořen z 85 procent z naší hlavní podnikatelské činnosti. Na rozdíl od minula jsou významně potlačeny výnosy z prodeje majetku a finančních operací,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Podle něj loňský hospodářský výsledek pozitivně ovlivnilo i kvalitní nastavení tendrů na těžbu dřeva ve státních lesích.  

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nedávno kritizoval způsob, jakým Lesy nakládají s volnými finančními prostředky ve výši kolem 13 miliard korun. Kontrolorům vadí, že státní firma nemá jasná pravidla, která by stanovila, komu a za jakých podmínek peníze svěřuje. NKÚ rovněž upozornil, že Lesy ČR porušily ve dvou případech zákon o veřejných zakázkách, a to u nákupu vozů pro vedení podniku a u zakázky na dražby zbytného nemovitého majetku. 

Lesy ČR podaly na NKÚ trestní oznámení

Lesy ČR však závěry kontroly NKÚ již dříve odmítly. Dokonce podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu, kvůli jeho výrokům pro média k výsledkům nedávné kontroly. Lesy ve svém stanovisku ke kontrole tvrdí, že žádné právní předpisy ani jiné postupy neporušily a vždy postupovaly a postupují plně v souladu se zákonem a s péčí řádného hospodáře.

Za vedení Lesů se dnes postavila i jejich dozorčí rada, která závěry kontroly NKÚ projednala. „Vedení podniku má plnou podporu dozorčí rady,“ uvedl předseda dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník, podle kterého dozorčí rada souhlasí s reakcí šéfů Lesů ČR na kontrolní závěry NKÚ.

Šéfové Lesů ČR budou nyní podle Zámečníka dozorčí radě jednou za čtvrt roku předkládat informace o správě finančních prostředků a nadlimitních výběrových řízeních. Informace budou muset být zveřejněny i na internetových stránkách. Lesy ČR budou dozorčí radě poskytovat také údaje o využívaných marketingových, právních a poradenských službách. 

Podnik je nyní podle Zámečníka připraven převést volné finanční prostředky na účet státu. Vláda totiž počítá s tím, že by Lesy ČR v budoucnu měly ročně do státního rozpočtu přispívat čtyřmi miliardami korun. „Jsme to schopni udělat v řádu týdnů,“ podotkl Zámečník.

Na lesní práce a prodej dřeva LČR vypisují tendry. Naposledy v březnu LČR zahájily pětiletý tendr na prodej dřeva a lesní práce na roky 2013 až 2017. Zakázka je rozdělena na 31 částí a má odhadovanou celkovou hodnotu 2,57 miliardy korun bez DPH. Tendr navazuje na loňský obří tendr, kterým Lesy ČR zahájily cyklus, kdy se každý rok bude soutěžit zhruba pětina území. Lesy ČR obhospodařují více než 1,3 milionu hektarů lesních pozemků ve vlastnictví státu, což je zhruba polovina všech lesů na území Česka.