Iráčani valí oči, kvůli syrské krizi platí za potraviny dvojnásobek

Bagdád - Mezinárodní sankce uvalené na Sýrii, která se i tak potýká s vážnými problémy, dopadají i na okolní země. Sousední Irák na to doplácí vyššími cenami v obchodech, zdražuje především zelenina. Omezený obchod mezi oběma zeměmi dává šanci Turecku a Íránu namastit si kapsu. Za zboží, které do Iráku dodají, si naúčtují víc. Za stejný peníz si tak Iráčani nyní naplní své tašky jen napolovic.

Před syrskou krizí stálo kilo rajčat pod 1 000 dinárů, tedy v přepočtu asi 15 českých korun. Pro běžného iráckého občana to už tehdy byla vysoká cena. Nyní se cena zvedla trojnásobně.

Írán a Turecko si mastí kapsu

Dodavatelský řetězec se ztenčil. Dováží se jen z Turecka a Íránu. Objem obchodu mezi Sýrií a Irákem dosahoval 6 miliard dolarů. Poté, co byly Sýrii uloženy mezinárodní sankce, ale výrazně poklesl. Ceny jsou mnohem vyšší. A Iráčani valí oči - jedno kilo rajčat stojí dva a půl tisíce dinárů.

„Irák je závislý na dovozu, u zemědělských plodin to platí dvojnásob. Třeba polovina veškeré zeleniny a ovoce se dováží ze Sýrie,“ říká ekonom Ali Hussien.

Evropská unie chce v sankcích na Sýrii pokračovat, a to do té doby, dokud nebude v zemi uzavřeno definitivní příměří. Tamním obyvatelům tak nezbývá nic jiného než dál utahovat opasky a se situací se vypořádat.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)