Kraje dluží 22 miliard, největším hříšníkem je Středočeský

Praha - Kraje v Česku dluží víc než 22 miliard korun. Největším hříšníkem byl za rok 2011 Středočeský kraj, na druhé straně žebříčku se nachází Plzeňský kraj, který si drží vyrovnaný rozpočet. Relativně odpovědným hospodařením se mohou chlubit i obce, jejichž podíl na dluhu je asi jedno procento. Na druhou stranu stále existují obce, které jsou na pokraji krachu a peníze jim chybí.

Ještě před deseti lety držely kraje výdaje na uzdě a pyšnily se vyrovnaným rozpočtem, po dvanácti letech se tím samým mohou pochlubit už jen v Plzni. „Hejtmané hospodařili odpovědně a z předcházejících období našetřili velké množství prostředků, které se převáděly z roku na rok,“ říká Jan Zikl, ředitel odboru financování územních rozpočtů.

Největší díru v rozpočtu hlásí Středočeši. „Nejvyššího zadlužení dosáhl středočeský kraj, který za poslední 4 roky navýšil dluh z necelé miliardy na 3,7 miliardy,“ tvrdí Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09.

Zadlužena půlka obcí

Společný účet obcí za loňský rok je v deficitu 82 miliard. Na vině je obvykle ambiciózní, ale nedomyšlený projekt za desítky milionů.

  • Prameny: nechvalně známá stáčírna minerálních vod.
  • Bublava: nedokončený aquapark.
  • Měňany na Berounsku doplatily na nákup ekologických kotlů za 20 milionů.

Vláda si chce posvítit na hospodaření územních celků

„Častěji se nám začínají objevovat případy, kdy starostové fakticky páchají trestnou činnost a způsobují obcím velmi vysoké škody,“ doplňuje Zikl. Podobným excesům by měla zabránit změna ústavního zákona, který má být dluhovou brzdou pro kraje i obce. Podle něj budou muset do osmi let své rozpočty vyrovnat, jinak přijdou o část peněz ze státního rozpočtu.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)