Za dva měsíce vypuknou opravy na D1, policie je prý připravena

Praha - Už jen dva měsíce a na dálnici D1 vypuknou rozsáhlé opravy. Řidiči i policisti se bojí dlouhých kolon, které můžou skončit i dopravním kolapsem. Především úseky Šternov–Psáře a Lhotka–Velká Bíteš budou „Achillovou patou“ celého projektu, řidiči budou muset jezdit jen na půlce dálnice ve 4 speciálně vytvořených pruzích. Policie se dušuje, že má plán na rychlé odstraňování nehod, které by mohly vzniknout právě v těchto místech.

Policie připravuje zrychlené řízení

Desetikilometrové kolony, ve kterých řidiči na D1 uvíznou na několik hodin. To je největší strašák dopravní policie. Pokud v místech, kde bude provoz sveden do čtyř zúžených pruhů, dojde k nehodě, měla by být vyšetřena ve zrychleném řízení.

Průběh řešení nehody

  • Příjezd policie
  • Zaměření
  • Zakreslení
  • Nafocení
  • Odstranění vozidel a zpracování formulářů
Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Česká asociace pojišťoven je přesvědčena, že u jakékoli nehody na opravovaných trasách bude odtahovka do 20 minut. „Většinou se stává, že aut se nabourá několik, takže je ideální, aby tam byly 2 až 3 odtahovky, které dokážou všechna auta odstranit,“ tvrdí Milan Káňa, mluvčí Kooperativy.

Při opravách a struktuře uzavírek by měly pomoct i mýtné brány, dle jejichž záznamů se dá vyčíst, kde a kdy bude jaký provoz. Oprava prvních pěti úseků dálnice by měla začít už v polovině letošního roku.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)