Kontroly jsou na politickou objednávku, tvrdí šéf Aholdu

Praha - Jan van Dam, generální ředitel společnosti Ahold, která v tuzemsku provozuje obchodní řetězce Albert, rozeslal zaměstnancům hromadný dopis, v němž uvádí, že státní dozorové orgány zintenzivnily svou činnost na politickou objednávku. Kdo z politiků si kontroly údajně objednal, van Dam nespecifikuje. Médiím pak vytýká, že jednostranně informují o kontrolách nebo také o rostoucích cenách vajec. Informaci přineslo dnešní vydání MF Dnes. Inspekce v posledních měsících odhalila nejen v prodejnách Albert řadu závažných pochybení. Kontroly zaměřené na prodej potravin mají však podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) přimět obchodníky k lepšímu hlídání kvality potravin.

„Základní důvody, proč to (negativní obraz v médiích) tak může vypadat, je to, že dozorové orgány na základě politické objednávky výrazně zintenzivnily svou činnost a médiím se tyto informace hodí, protože se mohou profilovat jako ochránci veřejnosti před obchodními řetězci,“ napsal van Dam v dopise svým zaměstnancům.

Bendl: Kontroly mají přimět obchodníky k hlídání kvality

„Politická objednávka je zcela bezpečně tlak státu na hlídání kvality potravin. V zájmu obchodníka je, aby prodával kvalitní potraviny. Pokud je bude prodávat, tak se nemá čeho bát,“ uvedl na obranu inspektorů Bendl.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„Státní inspekce je tu od toho, aby hlídala dodržování kvality potravin. Myslím, že po zkušenostech, které čeští zákazníci v některých českých řetězcích mají, je plně legitimní, že se této kontrole věnuje.“

Zástupci kontrolorů obvinění odmítají. „Nařčení z politické objednávky nebudeme komentovat, abychom nemuseli říci, že je směšné,“ reagoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj jsou způsoby kontroly stanoveny pravidly, která jsou shodná pro všechny země EU.

Test potravin
Zdroj: ČT24

Ani prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka si nemyslí, že počet kontrol vzrostl na politickou objednávku. „Stále se ale množí počet udání od lidí, kteří chtějí poškodit obchodní řetězce. Můžou to být například bývalí zaměstnanci. Stalo se to už módou,“ prohlásil Juračka. Připomněl nedávný výrok ústředního ředitele SZPI Jakuba Šebesty v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že podle jednoho z udání najímá obchodní řetězec studenty na noční přebalování potravin. „SZPI by měla o podobných případech ihned informovat policii, aby se už konečně vyjasnila situace,“ míní Juračka. 

Podobně argumentuje i druhý z kontrolních orgánů, Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy sice množství kontrol vzrostlo od začátku roku o 50 procent, důvodem však byl nárůst stížností od spotřebitelů na dvojnásobek oproti minulému roku.

Na otázku, zda Ahold disponuje důkazy o tom, že politici zaúkolovali inspektory zaměřit se na obchodní řetězce, však van Dam neodpověděl. „Jednalo se o dopis určený našim zaměstnancům, které jsme chtěli informovat o zvýšeném počtu kontrol ze strany dozorových orgánů na našich prodejnách oproti loňskému roku,“ uvedl prostřednictvím tiskového oddělení.

Telefonát Martina Kuby (zdroj: ČT24)