Čerpací stanice v podnikových areálech mají potíže s jakostí paliva

Praha – Čerpací stanice ve dvorech podnikových areálů, dříve určené pouze pro potřeby firem, které si je postavily, mohou stále častěji využívat i běžní řidiči. Za posledních pět let vzrostl jejich počet čtyřnásobně – téměř na čtyři stovky. Řidiči si na kvalitu tamních paliv ale stěžují, proto se na ně zaměřila Česká obchodní inspekce (ČOI).

Podle mluvčí ČOI Miloslavy Fléglové je na malých čerpacích stanicích porušení jakosti paliv častější než jinde. Roli hraje i to, že čerpací stanice se nacházejí mimo veřejné tahy. Kontroloři prověřují kvalitu pomocí mobilní laboratoře – jediné, která je v Česku k dispozici. Stála 40 milionů korun.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

V mobilní laboratoři trvá rozbor jednoho vzorku asi dvě hodiny a výsledek musí ještě potvrdit pražská centrála. V případě, že palivo nesplňuje požadavky jakosti, může Česká obchodní inspekce jeho prodej ještě týž den zakázat. Zapečetí tankovací stojan, majiteli udělí pokutu a nařídí odstranění vadného paliva.

V podobných kontrolách bude Česká obchodní inspekce pokračovat. Jen za tento rok jich proběhlo už 700 – 22 vzorků neprošlo.

Vydáno pod