Děti na Filipínách se učí finanční gramotnosti

Manila – V hlavním městě Filipín se rozhodli zapojit děti do světa peněz. Otevřeli pro ně speciální veletrh, kde se učí prodávat, spořit, ale i investovat vydělané peníze. Organizátoři tak chtějí podporovat výuku finanční gramotnosti.

Filipínské děti se učí zacházet s penězi a podnikat už od útlého věku – zapojit se do veletržního programu mohou děti od čtyř do šestnácti let.

„Je to průvodce podnikatelským světem pro škvrňata. Děti se učí vydělávat peníze, ukazujeme jim koncept spoření, investování, ale i dárcovství,“ říká Maiki Oreta, zakladatelka Veletrhu malých podnikatelů.

Na letošním ročníku dětského veletrhu je 80 stánků, které obsluhuje víc než 200 dětí. Ke své práci přistupují velmi vážně, i když obchodním artiklem je třeba jen kousek mýdla.

„Věříme, že čím dříve se děti do byznysu zapojí, čím dříve začnou dělat chyby, tím dříve se z nich pak můžou učit,“ dodává Oreta.

Ti nejmenší účastníci veletrhu od sebe ani nepoznají jednotlivé bankovky a neumí spočítat, kolik se jim povedlo vydělat. Přesto jim do vínku takový zážitek něco dal, a sice, že peníze si jejich rodiče opravdu netisknou.

Ekonomika ČT24: Filipínské děti se učí podnikat (zdroj: ČT24)
Vydáno pod