Blíží se farmářské slavnosti, nakupovat můžeme přímo na farmě

Praha – O následujícím víkendu odstartuje v Česku druhý ročník cyklu farmářských slavností. Ty mají lidem přiblížit život a práci současných sedláků. Přímo ze dvora mohou zemědělci prodávat své výrobky, pokud jsou ovšem schopni zajistit jejich nezávadnost. Ministerstvo zemědělství vidí v podpoře drobným zemědělců prioritu a blížící se farmářské slavnosti podpoří skoro čtyřmi miliony korun.

Farmářské trhy jsou pro obyvatele měst vrchol lokálních nákupů a festival poctivého domácího zboží. Řada zemědělců se ale rozhodla jít ještě o krok dál a zkrátit cestu jídla od výroby k zákazníkovi na minimum. Z chléva rovnou na dvůr, a ze dvora na stůl se tak díky festivalu uvádí v praxi.

Do stájí, chlévů, ale třeba i domácí mlékárny se budou moci lidé podívat na šesti místech v republice. Jako první se v sobotu 28.dubna otevře statek Stanislava Bůžka v Chlumečku u Křemže.

Mezi nabízejícími se objevují i podvodníci, inspektoři bedlivě kontrolují

Ale i mezi takovými obchodníky se objevují podvodníci. Inspektoři hlídající kvalitu potravin, proto přitvrzují. Loni se vydali na 36 tisíc kontrol a rozdali pokuty za 38 milionů korun. Pod lupou zkoumají nejen řetězce – bez dozoru nezůstanou ani farmáři.

„Chceme, aby důvěryhodnost farmářských trhů byla vysoká, aby se tam objevovaly kvalitní výrobky,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Proti ztrátě důvěry bojují i samotní organizátoři trhů. Chtějí lidi seznámit s konkrétními farmáři, a vyvrátit tak pochyby, že potraviny nejsou bio.

„Startujeme projekt Bio lllusion, který má popsat produkci a osudy těchto farmářů, aby se zákazník už dopředu mohl seznámit, s čím se na trzích setká,“ vysvětluje Lukáš Otevřel, organizátor Zelených trhů.

Češi se v současné době snaží na jídle ušetřit, což se projevuje i na biopotravinách. Trhy a obchody teď často vítězí nad biorestaurací – na stole zůstane kvalitní večeře, ale s menší útratou.