Odbory: Vyplácení dávek stále nefunguje

Praha – Systém vyplácení sociálních dávek na pracovních úřadech ani v polovině dubna nefunguje tak, jak by měl, je přesvědčen předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) to však v Otázkách Václava Moravce zpochybnil, systém je podle něj funkční a dávky se vyplácejí v termínu. Ministr Drábek dříve slíbil, že pokud v dubnu systém stále nebude naplno fungovat, odstoupí.

Jaroslav Zavadil připustil, že výplaty sociálních dávek jsou už spolehlivější než na začátku roku, kdy převod vyplácení části dávek z radnic na úřady práce způsobil místy i kolaps. Stále se však vyskytuje mnoho problémů. „Systém nefunguje, jak by měl,“ shrnul Zavadil. Dodal, že ke zlepšení přispěl návrat staršího počítačového programu, se kterým úředníci dříve pracovali a jeho návrat navrhli odboráři.

Nový systém vyplácení dávek vyvolává i pochybnosti o jeho pořízení. Ministerstvo nevyhlásilo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou má Česko od roku 2008. Drábkův úřad postup hájí a tvrdí, že na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek navíc odmítl nejenom pokračující nefunkčnost systému vyplácení dávek, ale i využívání staršího počítačového OK systému. Podle něj ho úředníci využívají jen ke zpracování dávek státní sociální podpory, o kterých se rozhodlo do konce loňska. S tím se prý také počítalo.

Vyplácení dávek hned po spuštění Drábkovy reformy ostře kritizovali odboráři i opozice. Podle nich nebyl přechod připravený. Úředníci si stěžovali na to, že počítačové aplikace neobsahují potřebné funkce a systém padá, museli pracovat přesčas i o víkendech. Klientům vadilo čekání ve frontách a to, že peníze dostávali později, než byli zvyklí. O selhání následně hovořili i Drábkovi koaliční partneři.

Vydáno pod