Už 55 let sází lidé „Sportku“

Praha - Sportka, nejstarší loterie v Česku, slaví. Dneska jí je totiž už pětapadesát let. Od dob jejího vzniku se změnila cena tiketu i možná výhra ve hře. Její pravidla se ale nemění, vyhrává ten, kdo uhodne šest čísel ze 49. V současné době se ve studiu dvakrát týdně rozhoduje o milionových výhrách. Od začátku letošního roku už připadlo na výhry ve Sportce asi 630 milionů korun.

Vůbec nejvyšší výhru 148 a půl milionu korun si v dubnu roku 2002 rozdělili dva výherci. Na každého z nich připadlo přes 74 milionů. Nejvíce se přitom sází ve středu mezi druhou a šestou hodinou odpoledne. „Ten poměr náhodných tipů a sázenek je zhruba stejný, dokonce o něco více to vychází pro sázenky vlastní, to znamená vlastní čísla,“ podotkl tiskový mluvčí společnosti Sazka Václav Jalovecký.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Nejvíc se sází šťastná sedmička, trojka a devatenáctka. Nejčastěji ale padá šestka, naopak nejmenší šance je, že padne pětačtyřicítka. Na televizní obrazovce se losování objevuje od roku 1973. V posledních letech je spojováno se dvěma moderátory - Oldřichem Burdou a Vladimírem Vlachem.

Losování Sportky bylo nejvíc ohroženo v červnu loňského roku. Firma ale neměla peníze na výplatu výher a ministerstvo financí jí hrozilo odebráním licence. A v posledním roce přibyla Sportce konkurence v podobě loterií Loto společnosti Fortuna a Tipšestska od Tipsportu.