Bendl: Hlavní zemědělské dotace letos vzrostou na 29,5 miliardy

Praha - Čeští zemědělci budou letos moct v rámci přímých plateb a dalších agrárních dotací získat podle odhadu 29,5 miliardy korun. Jde zhruba o 4,5 miliardy meziročně více, prohlásil dnes ministr zemědělství Petr Bendl. Farmáři mohou Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu žádosti o podpory zasílat od minulého týdne do poloviny května, letos nově také elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře.

Petr Bendl, ministr zemědělství 

„Internetoví žadatelé budou mít třeba příležitost kdykoli sledovat aktuální stav vyřizování žádostí, které podali. Samozřejmě i nadále můžou lidé žádosti osobně donést, nebo poslat poštou na příslušnou Agenturu pro zemědělství a venkov.“

„Letošních farmářských trhů bude šest. My je znovu organizujeme ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství,“ upřesnil dnes Bendl. Poté dodal, že považuje farmářské slavnosti za jednu z věcí, kterými by se ministerstvo mělo zabývat a mělo by obecně podporovat rodinné farmaření.

Farmáři budou moct v rámci takzvané jednotné žádosti o dotace letos žádat o jednotnou platbu na zemědělskou půdu (SAPS), v jejímž rámci se každoročně rozděluje nejvíce peněz, dále o platbu v rámci méně příznivých oblastí (LFA) a oblastí Natura 2000. Ucházet se mohou také o dotace v rámci Agroenvironmentálního opatření (AEO), oddělenou platbu za cukr a rajčata a podporu pro takzvané citlivé sektory.

TK ministerstva zemědělství (zdroj: ČT24)

Každým rokem žádá o dotace více zemědělců. Zatímco v roce 2008 zaslalo žádost o dotace 23 500 farmářů, loni se počet žadatelů blížil k 27 tisícům. Zejména díky dotacím je české zemědělství od vstupu státu do EU v zisku. Tuzemští farmáři však na podporách pobírají stále méně peněz než jejich kolegové ze „starých“ členských zemí EU.