Třetina majitelů vozidel Ferrari přiznává roční výdělek kolem 850 tisíc korun

Maranello - Z italského symbolu úspěchu a elegantní dravosti se nyní stává nebezpečná směrovka k daňovým únikům. Italští majitelé vozů Ferrari jsou teď v hledáčku finanční policie a zdá se, že se trefila do černého. Třetina majitelů luxusních vozů přiznává roční příjem mezi 22 a 50 tisíci eur. Ferrari v nejprostší výbavě však majiteli vytáhne z kapsy 300 tisíc eur. Proti podvodům s daněmi teď brojí celá Itálie, „paraziti na společnosti“ musí být potrestáni.

Italští majitelé ferrari nemají klidné spaní, můžou totiž čekat návštěvu finanční policie. Daňové úniky byly donedávna v Itálii téměř národním sportem. Nejde přitom o malé peníze, italská státní kasa přichází ročně o víc než 120 miliard eur.

„Všichni ti, kteří platí víc a víc daní, jsou pro boj proti takovým únikům. Pochopili, že kdyby každý platil své daně, určitě by se pak celkově snížily,“ říká Attilio Befera, ředitel italského daňového úřadu.

Na neplatiče upozorňuje i reklamní spot

Přirovnávání k parazitům a škůdcům národa dělá výrobcům luxusních automobilek v Itálii vrásky. Ferrrari si stěžuje, podle čísel za první čtvrtletí klesl prodej vozů oproti stejnému období minulého roku o 50 procent.

Itálie je hned po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny, dluh narostl na 1,94 bilionu eur, což je přes 120 procent HDP. Daňoví úředníci se proto otáčejí, padají první žaloby. Mnozí ale ukazují do nejvyšších politických pater, třeba na expremiéra Berlusconiho. Vláda premiéra Montiho chce ale mít čistý štít, poprvé v dějinách Itálie ministři zveřejnili své příjmy i majetek.

Ferrari nejdou na odbyt (zdroj: ČT24)
Vydáno pod