Finanční trhy první kolo francouzských voleb nepotěšilo

Paříž - Výsledek prvního kola francouzských prezidentských voleb finanční trhy nepotěšil. Vítězství socialisty Françoise Hollanda a překvapivě dobrý výsledek extrémní pravice Marine Le Penové zvýšil nejistotu ohledně budoucnosti Francie, což vedlo k růstu výnosu francouzských dluhopisů. Do druhého kola s Hollandem podle očekávání postoupil současný prezident Nicolas Sarkozy.

„Je pravda, že teď vedeme. Víme, kolik hlasů dali voliči levicovým kandidátům, a další k nim přibudou. Věříme si,“ uvedl po prvním kole kandidát na francouzského prezidenta François Hollande.

Trhy by však v čele Francie raději viděly současného prezidenta Sarkozyho, který chce snižovat daně a zastavit růst vládních výdajů. Hollande naopak slibuje 75procentní zdanění bohatých v zemi, která má už tak vysoké daně. Naopak chce zvýšit minimální mzdu na 1 400 eur. „Udělám všechno pro to, abychom se podobným opatřením vyhnuli. Doufám, že si Francie nakonec vybere lepší cestu a zvolí Sarkozyho,“ říká francouzský ministr zahraničí Alain Juppe.

Finanční centrum Paříže
Zdroj: Isifa/Rex Features/Andre Jenny

Juppe zdůrazňuje, že země musí šetřit. Úspory ale musí být mnohem vyšší, než prezident avizoval na předvolebních mítincích. Růst zadlužení během jeho úřadování navíc Francii v očích investorů obral o nálepku bezpečné investice. Země si přitom trhy proti sobě obrátit nesmí. „Francii se zatím daří umísťovat svoje dluhopisy na finanční trhy. Na druhou stranu poslední půlrok tady došlo k výraznému zhoršení pozice,“ vysvětlil hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„Pokud zvítězí Hollande, dojde ke zhoršení schopnosti splácet své dluhy,“ říká Radim Dohnal, konzultant Saxo Bank.

Bezpečné Německo a nejistá Francie

Výnosy francouzských dluhopisů loni na podzim, když vrcholila evropská dluhová krize, rostly, zatímco německé klesaly. Trhy teď vnímají Německo za bezpečné a Francii za nejistou. I na vysoké výnosy dluhopisů má ale levicově smýšlející Hollande recept. „Během kampaně navrhoval, aby Evropská centrální banka půjčovala peníze samotným státům, ne bankám, které obchodují s jejich dluhopisy. To ale Německo ani samotná ECB nepřipustí. Je tedy jasné, že jde o předvolební rétoriku,“ dodal ekonom Standard Chartered Bank Thomas Costerg.

Francouzi si svého prezidenta zvolí 6. května. Dluhopisový trh ale dal Elysejskému paláci jasný vzkaz: Francouzi si musejí utáhnout opasky, jinak budou platit za svůj dluh stále více. Cesta z dluhové pasti by pak mohla být ještě náročnější, jak ukazují příklady Řecka, Španělska a dalších problémových ekonomik.