Odbory a aktivisté chápou sobotní demonstraci jako mandát k dalším akcím

Praha - Stotisícovou účast na sobotní protivládní demonstraci považují odbory a organizace z platformy Stop vládě za další „ANO“ od veřejnosti k pokračování akcí proti kabinetu. Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů se mimořádně ve středu sejde a bude jednat o dalším postupu. Stupňování odporu vůči vládě považuje za správné i inicviativa ProAlt, která demonstranty podporuje. 21. dubna protestovalo v Praze podle policie na 90 000 lidí. Odbory hrozí i nejsilnější zbraní, generální stávkou.

Velká účast = další mandát k akcím

„Masová účast na demonstraci dala další mandát občanským iniciativám, odborům a sdružením, aby pokračovaly a postavily vládě další silnou protiváhu,“ uvedla platforma Stop vládě v poděkování. Pokud nedojde ke změně situace ve vládě, neváhají odboráři vyhlásit generální stávku. „To skutečně může být i generální stávka a může být i více než jen symbolická,“ tvrdí Josef Středula z OS KOVO.

Kdo tvoří platformu

  • Odbory
  • Dvě desítky sdružení, například iniciativa ProAlt, rada postižených, rada seniorů, svaz pacientů, iniciativa Za svobodné vysoké školy či Nesehnutí.

Proti vládě na Václavském náměstí 21. dubna protestovalo podle odborů 120 000 až 150 000 lidí, podle policie jich bylo asi 90 000. Požadovali demisi kabinetu a předčasné volby. „Nejmohutnější polistopadový protest“, za takový považují akci pořadatelé z platformy Stop vládě.

Kdybych mohl já sám rozhodnout, tak bych si přál takhle velikou akci několikadenní, protože jsem přesvědčen, že jednodenní stávka by s touhle vládou nemusela pohnout," říká Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

ProAlt: Další vládnutí představuje nebezpečí pro společnost i stát

„Pokládáme za nepřijatelné, aby vláda za těchto okolností pokračovala ve funkci,“ uvedli aktivisté z ProAlt. Kabinet prý prokázal, že není schopen vést dialog s odbory a veřejností, je zkorumpovaný a nekompetentní. Další jeho vládnutí prý představuje „vážné nebezpečí pro společnost a stát“.

Premiér Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek pokládají reformy a úsporné kroky za nutné a hodlají v nich pokračovat. Sobotní protest respektují, vidí za ním ale politiku. Podle premiéra představitelé opoziční ČSSD a KSČM protestu zneužívají pro svou předvolební kampaň.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)