Olympijské stadiony v Číně volají o pomoc, nedokážou se uživit

Peking - Čínské olympijské stadiony volají o pomoc. Čtyři roky po Olympiádě v Pekingu se mají problém uživit. Jejich provozovatelé všemožně hledají způsoby, jak vydělat a nespadnout do červených čísel. Sportoviště Ptačí hnízdo a Vodní kostka už neslouží původním účelům, z jednoho je zábavní centrum, v druhém se zas pořádají koncerty. Nejbližší olympiáda se valí na Londýn, stát má 9 miliard liber.

Stadiony přezdívané Ptačí hnízdo a Vodní kostka si svých 15 dní slávy zažily před čtyřmi lety během Olympijských her. Ty už jsou ale dávno pryč a zůstat v zisku je rok od roku těžší.

„Je jasné, že během olympiády sloužily svým účelům skvěle. Teď jejich prohlídku sice nevynechá žádný turista, ve skutečnosti ale prodělávají,“ říká Allistair Thornton, ekonom z INS Global Insight.

Ještě hůř ale dopadla Olympiáda o čtyři roky dřív v Řecku. Místo plánovaných 6 miliard eur nakonec stála dvojnásobek a země tak přišla o miliardy. Podobného scénáře se bojí i Britové. I Londýn zachoval tradici a pro Olympiádu pořídil nová sportoviště, celkem počítá, že bude Olympiáda stát 9 miliard liber. I přesto by ale měla 2 miliardy vydělat.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)