Ceny benzinu stále rostou a s nimi i krádeže pohonných hmot

Praha - Zdražování benzinu pokračuje. V uplynulém týdnu se cena Naturalu 95 dostala na nový rekord, když se zvýšila o pět haléřů na 37,84 koruny za litr. Nafta naopak mírně zlevnila o sedm haléřů na 36,77 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje. Výraznější pokles cen paliva se v dohledné době nedá očekávat, a to ani navzdory klesajícím cenám na světových burzách. Rekordní ceny s sebou přitom přinášejí i další neblahý trend; v posledních týdnech se výrazně zvýšil počet krádeží pohonných hmot.

Minulý týden překročila průměrná cena benzinu hranici 38 Kč/l v pěti krajích. Vůbec nejdražší byl benzin v Plzeňském kraji (viz tabulka), naopak nejlevější v kraji Jihočeském; i zde ale stál litr benzinu 37,27 koruny.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu klesly, ale snížení cen u pump zabránil růst distribučních marží. „V následujících dnech bychom se u našich čerpacích stanic již mohli dočkat zlevnění pohonných hmot. O něco výraznější bude pokles cen pravděpodobně v případě benzinu,“ uvedl Čermák. Podle jeho kolegy Petra Kučery se bude jednat o zlevnění v řádu haléřů až desetihaléřů za litr.

Ceny pohonných hmot v minulém týdnu

  • Nejdražší benzin: Plzeňský kraj - 38,31 Kč/l
  • Nejlevnější benzin: Jihočeský kraj - 37,27 Kč/l
  • Nejdražší nafta: Jihomoravský kraj - 37,33 Kč
  • Nejlevnější nafta: Jihočeský kraj - 36,08 Kč/l

Rostoucí ceny pohonných hmot zvyšují i kriminalitu. V loňském roce policie evidovala čtyři tisíce případů, kdy došlo ke krádeži pohonných hmot. Za letošek zloději z osobních aut, kamionů, zemědělských strojů i vozů dobrovolných hasičů ukradli už několik tisíc litrů paliva. Podle policie tak zcela jistě dojde k překonání loňských čísel.

„Vzhledem k tomu, že ceny pohonných hmot zase stoupají a je to jeden z důvodů těchto krádeží, čekáme letos další nárůst,“ konstatovala vrchní komisařka Policejního prezidia ČR Dagmar Bednarčíková. Policisté proto řidičům radí, aby svá vozidla nenechávali na odlehlých a nehlídaných místech.

Benzin se krade, ujíždí se od pump, nebo se nejezdí vůbec

Benzin nebo nafta se kradou dvěma způsoby; u starších aut se přeřízne hadice přívodu paliva, u novějších typů osobních automobilů zloděj navrtá přímo nádrž. V tomto případě podle majitelů autoservisů zloději způsobí škodu v rámci tisíců korun, neboť oprava předpokládá výměnu celé nádrže včetně hrdla.

Neubývá ani řidičů, kteří ujíždí od benzínových pump bez zaplacení. Ročně je jich až dvacet tisíc a např. na Ostravsku si už proto pumpaři mezi sebou podezřelé vozy hlásí. Čerpacím stanicím klesají zisky i proto, že Češi šetří a nechávají svá auta stát. „Naše prognózy ukazují, že prodej benzinu proti loňskému prvnímu čtvrtletí klesne o deset procent,“ předeslal Václav Loula ze Svazu petrolejářského průmyslu.

Reportáž Zuzany Luňákové a Jana Beránka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod