Po stávce na protest proti vládě volá stále více odborových svazů

Praha - Tlak odborů uspořádat po sobotní stotisícové demonstraci i velkou stávku sílí. K výzvě šéfů největších odborových centrál Jaroslava Zavadila a Bohumíra Dufka, aby odbory v případě setrvání vlády uspořádaly generální stávku, se přidaly železniční, dopravní, školské i zdravotnické odbory.

Odbory chtějí velkou akci. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Zavadila by dokonce mohla být několikadenní. Zastavit by se mohly vlaky i městská hromadná doprava, zavřít by mohly školy a omezení by se mohlo dotknout i zdravotnických zařízení.

Josef Dobšík, šéf Odborového svazu pracovníků školství

„Máme ohlasy z terénu, které nás vyzývají, aby ta stávka byla a aby bolela.“

Dagmar Žitníková, šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče

„My se za zdravotnictví připojíme, samozřejmě, že stávka ve zdravotnictví je vždycky poměrně hodně složitá.“

Lékaři dnes navíc pohrozili, že pokud příští rok nebude brát kvalifikovaný doktor trojnásobek průměrného platu, začnou znovu začít podávat hromadné výpovědi. „Tak na to musíme reagovat ze všech si,l včetně eventuálně nějaké modifikace akce Děkujeme, odcházíme,“ prohlásil předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Železniční odbory by šly do stávky i samy

Nejodhodlanější stávkovat proti vládě jsou zatím železniční odbory. Pokud vláda nedá víc peněz na regionální spoje, chtějí železničáři zastavit vlaky už v červnu. „Jsme schopni udělat i samostatnou stávku na železnici za čistě železniční problémy,“ pohrozil šéf železničních odborů Jaroslav Pejša.

Odboráři by navíc mohli podobně jako loni v červnu zastavit veřejnou dopravu v Praze a v dalších velkých městech. „Pokud se situace dostane do takové gradace, že to vyústí ve stávku, tak my se k ní připojíme,“ potvrdil místopředseda Odborového svazu pracovníků dopravy Jan Čup.

Kritiku sklízí reformy, úspory i rozpory v koalici

Protestujícím vadí navrhovaná opatření, která mají vést podle představ ekonomických ministrů ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Jde zejména o zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí nebo propouštění zaměstnanců ve veřejných službách. Kromě toho odbory a občanské iniciativy požadují také zastavení důchodové reformy a současné podoby vysokého školství. Podle odborů připraví reformní plány vlády zaměstnance s průměrným příjmem o více než 11 tisíc korun za rok.

Kritiku od odborů ale vláda sklidila nejen za reformy a úspory. Odborům vadí také neutěšený stav kolem vládní koalice, která se ve složení ODS, TOP 09 a VV už prakticky rozpadla. Rozpory zapříčinilo zatím nepravomocné odsouzení Víta Bárty za uplácení členů VV. „To, co se v posledních dnech seběhlo, nahrává tomu, aby se sami sbalili, vzali se za ruce a odešli k Neumětelům,“ podtrhl Zavadil.

Vláda ale na prosazení svých úspor trvá a obviňuje odbory, že odešly z jednání tripartity, která má konflikty mezi odbory a vládou řešit. „Bohužel ta platforma je ze strany odborů bojkotovaná,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

O konkrétní podobě protestních akcí by mohly odbory rozhodnout už zítra. O vlastní existenci ale mezitím bojuje i vláda. V pátek by měla sněmovna na mimořádné schůzi hlasovat o důvěře kabinetu.

Události: Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)