Vláda aktualizovala konvergenční plán, deficit nepřekročí 3 procenta HDP

Praha – Vláda dnes schválila aktualizovanou verzi konvergenčního plánu, který letos počítá s poklesem deficitu veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu. Od příštího roku by měl být deficit každoročně pod třemi procenty, uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Původní plány ministerstva financí pro letošek počítaly s deficitem 3,5 procenta HDP.

Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že deficit veřejných financí loni klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Podle maastrichtských kriterií, jejichž splněním je podmíněno přijetí eura, by výše deficitu neměla překročit tři procenta HDP.

„Tento konvergenční plán je navázán na konkrétní aktivní kroky vlády. Pokud nebude schválen konsolidační balíček, tak po celé období až do roku 2015 bude deficit veřejných financí nad třemi procenty a vládní dluh dosáhne hranice 50 procent v roce 2015,“ řekl premiér.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura, popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí. Vláda musí materiál do konce dubna předložit Evropské komisi.

Celkový veřejný dluh loni stoupl o více než 131 miliard korun na 1,57 bilionu korun. V poměru k HDP vzrostl na 41,15 procenta z 38,05 procenta HDP v roce 2010. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Vláda dnes rovněž schválila informace o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí. Ke konci března hospodařil stát se schodkem 22,7 miliardy korun. Loni v březnu činil schodek rozpočtu 25,2 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun. Kvůli horšímu vývoji ekonomiky se vláda ale rozhodla vázat výdaje ve výši 24 miliard korun.