Hypoteční trh na rekordu, v prvním kvartále překonal předkrizovou úroveň

Praha - Banky v prvním čtvrtletí poskytly občanům přes 17 tisíc hypotečních úvěrů v celkovém objemu 28,6 miliardy korun. Objem poskytnutých úvěrů tak ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o více než 22 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Růst zájmu o hypotéky podpořily nízké úrokové sazby i další pokles cen bytů.

„První čtvrtletí letošního roku je pro hypoteční trh historickým rekordem, objem nově poskytnutých hypoték je dokonce o půl miliardy vyšší než v nejplodnějším hypotečním roce 2007,“ zdůraznil generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Zájmu o hypotéky nahrávají nízké úrokové sazby i nižší ceny bytů

Letošní zájem o hypotéky je podpořen především příznivými úrokovými sazbami. Průměrná úroková sazba hypoték v březnu činila 3,68 procenta. Nejnižší za dobu existence ukazatele Fincetrum Hypoindex byly sazby v prosinci, a to 3,56 procenta. Index sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003.

Monika Hrušková, analytička Hypoindexu

„Úrokové sazby jsou pořád ještě nízko, takže určitě je vhodná doba vzít si hypotéku. Sazby budou pravděpodobně stoupat, ale uvidíme, s čím přijdou banky.“

Zájmu o hypotéky nahrávají i nízké ceny bytů. Loni klesly o 4 procenta, letos o další dvě desetiny. Třeba starší dvoupokojový byt v Praze 4 s plochou 43 metrů čtverečních lze pořídit za milion 990 tisíc korun. Ještě loni stál přitom o 60 tisíc víc. Na rozdíly lze narazit skoro u všech bytů v republice. Ceny jsou totiž nejníž za poslední 4 roky. „Ceny nám kulminovaly v roce 2008 a potom, jak přišla krize, tak spadly zase zpátky,“ podotkl ředitel odboru statistiky cen Jiří Mrázek.

Nejlevněji je v Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji, naopak nejdražší jsou byty tradičně v Praze a taky v jižních Čechách nebo na Pardubicku. „Největší zájem od kupujících se teď soustřeďuje ke střední velikosti bytů, tzn. 2+1 až 3+1, lehce ochladl zájem o malometrážní byty,“ doplnil ředitel odboru nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Za celý loňský rok hypoteční trh stoupl o 40 procent, když banky poskytly občanům přes 71 tisíc hypotečních úvěrů za 119 miliard korun. O tom, zda se podaří loňský nárůst zopakovat, zatím není jasné. Sadil upozornil, že dělat ze slibného začátku roku závěry a odhady, jak dopadne trh za celý rok, by bylo předčasné.