Českých firem se sídlem v daňových rájích přibývá

Praha – České společnosti čím dál častěji prchají do tzv. daňových rájů. Tyto země například nezveřejňují informace z obchodních rejstříků a dohledat vlastníky tamních firem je v podstatě nemožné. Podle informací České kapitálové informační agentury (ČEKIA) sídlí v daňových rájích už na 12 tisíc českých společností. Sama agentura ovšem dodává, že ve skutečnosti je číslo podstatně vyšší. Vláda se to snaží změnit a s problémovými zeměmi uzavírá dohody o výměně informací. Po dnešku jich je na seznamu devět.

Zůstat v anonymitě, neplatit žádné daně, vyhnout se složité administrativě – sen většiny podnikatelů. Stále více z nich ho ale mění ve skutečnost – přesouvají svoje firmy do daňových rájů. Loni to bylo 250 firem, v prvních třech měsících letošního roku přibyly další dvě stovky.

Vůbec nejčastěji se v hledáčku českých firem objevuje Nizozemsko, kde má svou adresu třeba skupina PPF miliardáře Petra Kellnera, Spojené státy nebo Kypr, kam zamířil ropný magnát Komárek a jeho KKCG.

„V prostředí korupčních skandálů, které otřásají Českou republikou už dlouhou dobu, se ochota kohokoliv platit daně snižuje,“ říká Petra Štěpánová, mluvčí ČEKIA.

„Podniky dnes neví, jakým způsobem se bude odvíjet zdanění v příštích letech, obávají se i nových typů majetkových zdanění,“ dodává Miroslav Svoboda z daňového oddělení Deloitte.

Statistika odcházejících firem vychází jen z veřejně dostupných informací – třeba z obchodních rejstříků. Ty jsou ale v řadě zemí úplně nedostupné a státu ročně na daních utíkají miliardy. Změnit by to měly mezivládní dohody.

Tyto smlouvy, kterých má ČR doposud uzavřeno devět, umožňují komunikovat s ostatními státy a získávat informace o daňových subjektech, o které mají úřady zájem.

Události: Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)