Fed: Ekonomika USA by si letos mohla polepšit skoro o 3 procenta

Washington - Americká ekonomika si v letošním roce zřejmě povede lépe, než se předpokládalo. Ve své aktualizované prognóze s tím počítá tamní centrální banka (Fed). Odhad růstu zvýšila na 2,4 až 2,9 procenta, zatímco v lednové prognóze počítala s růstem od 2,2 do 2,7 procenta.

Přestože Fed vidí známky zlepšení, nebude podle svého předsedy Bena Bernankeho váhat se spuštěním dalšího kola nákupu dluhopisů. „Zůstáváme připraveni podniknout další akce k dosažení našich cílů, pokud to bude nezbytné,“ prohlásil Bernanke. „Tyto nástroje zůstávají na stole a nebudeme váhat je použít, pokud si ekonomika vyžádá tuto dodatečnou podporu,“ dodal.

Fed vidí zlepšení v sektoru bydlení a trochu optimističtější je, i co se vývoje nezaměstnanosti týče. Na letošní rok banka očekává pokles nezaměstnanosti na 7,8 až 8,0 procenta z nynějšího tříletého minima 8,2 procenta. I tak ale zůstane nezaměstnanost ve Spojených státech na mnohem vyšší úrovni, než bývalo obvyklé v předkrizových dobách.

„Předpokládám, že se nám v následujících několika letech zdaleka nepodaří dosáhnout našeho cíle maximální zaměstnanosti,“ upozornila viceprezidentka Fedu Janet Yellenová.

O něco vyšší, než se Fed domníval, by měla zůstat také inflace, i tak by se ale měla udržet pod dvěma procenty. Inflaci ženou nahoru rostoucí ceny ropy. Podle Fedu však bude mít jejich vliv pouze dočasný charakter.

Vývoj HDP v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis